Sarmalute in foi de vita
Va invitam sa incercati aceasta reteta delicioasa de sarmalute in foi de vita. Sarmalele sunt preparate traditionale romanesti care se pot face din diverse feluri de carne si se pot inveli in foi de varza dulce sau murata, sau in foi de vita sau stevie.
Ingrediente
- ulei de floarea-soarelui3 linguri
- sare0
- piper0
- orez100 g
- bulion5 linguri
- bors1 l
- carne de vita300 g
- carne de porc300 g
- foi de vita0
- marar verde0
Preparare
Se da carnea prin masina de tocat (sita mijlocie), se amesteca cu orezul spalat cu apa rece, cu marar tocat marunt, cu sare si piper;
Se oparesc foile de vita in apa cu bors, nu prea mult ca sa nu se rupa, se zvanta si li se taie coditele;
Se impacheteaza carnea in frunzele de vita, cu cat vor fi mai mici cu atat vor fi mai gustoase;
Se aseaza sarmalele in cerc intr-un vas pe fundul caruia s-a turnat uleiul si i s-a acoperit fundul cu cateva frunze de vita;
Vasul cu sarmale se umple cu sosul preparat din apa, bors si bulion pana se umple, se lasa la fiert la foc mic cca 80 minute, se completeaza cu apa daca mai trebuie;
Se adauga restul de marar se pun foi de vita pe deasupra si se baga la cuptor pana scad si se rumenesc putin.
Tips
Aceste sarmalute in foi de vita se servesc cu smantana sau iaurt; Daca le preparam cu frunze de spanac sau de stevie trebuie atentie la oparire pentru ca sunt mai fragede ca frunzele de vita.