Sarmale

Va oferim o reteta clasica de sarmale pe care o putem folosi la prepararea de sarmale cu carne de orice animal - vita, ovine, iepure, cu piept de la orice pasare, tocat impreuna cu pielea groasa, sau cu peste. Putem prepara sarmale din varza murata, adica acra sau din varza dulce. Daca preparam
Ingrediente
- ceapa alba3 bucati
- varza alba1 bucata
- sare0 dupa gust
- piper0 dupa gust
- orez1 ceasca
- carne de porc500 g
- pasta de tomate2 linguri
- untura2 linguri
Preparare
Se ia carne amestecata de porc si de vaca, se da carnea prin masina de tocat, prin sita mijlocie;
Se amesteca carnea cu orezul ales si spalat, ceapa tocata marunt si usor rumenita in untura, sare si piper;
Se aleg frunze intregi de varza acra (daca sarmalele sint de varza dulce, sau de vita, frunzele se oparesc in apa clocotita, se scot si se racesc), se intind pe masa, se scot cu grija partile groase ale frunzelor si se taie daca sint prea mari. Se pune tocatura, se infasoara sarmalele si se asaza in cratita in care s-a pus un strat de varza taiata subtire;
Se acopera sarmalele cu varza taiata si se toarna deasupra bulion de rosii, 1 pahar de apa, 2 linguri untura si se lasa sa fiarba inabusit, acoperite cu capac, la foc mic timp de 1 - 2 ore;
La sfarsit se pun in cuptor pentru ca sa se rumeneasca frumos. Sarmalele sunt mai bune preparate si fierte din ajun.
Tips
Incearca si urmatoarele retete de sarmale: Sarmale in foi de varza ; Sarmalute in foi de vita . Sarmale moldovenesti ; Sarmale de post .