Sarmale in foi de varza

Sarmale in foi de varza

Desi suntem inca in postul Craciunului, mosul a venit la noi mai repede cu cateva retete cadou, pe care vrem sa vi le impartasim. Aveti multe cumparaturi de facut si vrem sa va ajutam sa puneti pe lista din timp ingredientele pentru preparatele traditionale de Craciun, precum aceste sarmale in foi

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
nunta  craciun  
Ingrediente
  • ulei de floarea-soarelui100 ml
  • cimbru0
  • orez100 g
  • bulion2 linguri
  • carne de vita300 g
  • costita porc200 g
  • dafin0
  • varza murata2 capatani
  • piper boabe0
  • pulpa porc300 g
Preparare

Se da carnea prin masina de tocat (sita mijlocie), se amesteca cu orezul spalat cu apa rece, cu sare, piper, cimbru;

Separat, se aleg foile de varza (fara rupturi), se spala si se taie in bucati potrivite;

Separat se toaca subtire, frunzele de varza ramase;

Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se forma de sarma;

Se pune pe fundul unei cratite ulei, o parte din varza tocata si o parte din costita taiata feliute;

Peste ele se pun pe margine, de jur imprejur sarmalele, intre straturi se pun feliute de costita, frunze de cimbru si boabe de piper, iar pe deasupra un strat de varza tocata si feliute de costita;

Pe deasupra se pune restul de piper, cimbru, foile de dafin si se acopera cu apa amestecata cu bulion;

Se lasa la fiert la foc mai intai mare pana fierbe apa si apoi mic, sub capac pana fierbe orezul cca 1 ora, apa scazand la jumatate;

Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa si se rumenesc sarmalele cam inca 30-60 minute. Daca sarmalele nu au fiert, se mai adauga apa fierbinte.

Incearca si alte retete de sarmale in afara de traditionalele sarmale in foi de varza:

Sarmalute in foi de vita

Sarmale moldovenesti

Tips

Pentru invelitul sarmalelor este buna numai varza cu foi subtiri; Sarmalele mici se fac numai din varful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase; Varza prea acra sau prea sarata se spala inainte in 2-3 ape caldute; Se servesc calde cu smantana si eventual cu mamaliguta calda; Aceste sarmalele din foi de varza murata sint mai bune preparate si fierte din ajun.

Recomandari