Pepeni murati

Pepeni murati sau harbuji murati sau ce lubenite vreti sa murati, nu conteaza dar e bine sa alegeti pepeni cu coaja verde, inca necopti, fara samburi formati eventual. Pentru reteta de pepeni murati sau harbuji murati alegem pepeni mici, care nu se mai coc si pe care ii verificam sa nu fie loviti.
Ingrediente
- ardei iute6 bucati
- telina0 frunze
- marar2 legaturi
- usturoi uscat5 capatani
- cimbru2 legaturi
- pepene rosu20 bucati
- gogonele2 kg
- ardei capia2 kg
- hrean0 radacini
- crenguta visin0
Preparare
Se aleg pepenii, se spala, se pun in borcane, intercaland printre ei gogonele si pentru aroma si consistenta frunze de telina si bucati de hrean;
Se procedeaza la fel cu ardeii kapia, cateii de usturoi se pun in butoi intregi, ardeii iuti se taie pe jumatate;
Cantitatile de usturoi si de ardei variaza in functie de gustul vostru;
Pentru fiecare litru de apa se pun 25 g de sare, se fierbe saramura, se lasa sa se raceasca, se toarna peste muraturi si se leaga cu celofan;
La sfarsit se pune telina, cimbrul, mararul si frunzele de visin (toate spalate si limpezite). Se preseaza cu doua lemne subtiri puse in crucis si legate.
Tips
Se lasa sa se porneasca cam 5-6 zile. Apoi se vantura in fiecare zi, cu cat mai des atat mai bine. Citeste si alte retete de conserve speciale, precum cea de Ardei iute in otet .