Dulceata de struguri

Dulceata de struguri este o dulceata mai dificil de preparat, in sensul curatirii boabelor de struguri de pielite si de samburi, de aceea se aleg struguri cu boabe mari dar nu zemoase. Oricum strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul din care se
Ingrediente
- zahar1 kg
- apa4 pahare
- zeama lamaie3 linguri
Preparare
Se aleg boabe mari de struguri, care se curata de pielita si de samburi, se pun intr-un tifon sa se scurga;
Se pune zaharul la fiert, iar la primele clocote se pune o lingura de zeama de lamaie;
Se leaga, se stinge focul pentru a se linisti clocotele si se pun strugurii;
Se lasa cateva minute, apoi se continua fierberea. Se pune restul de lamaie si cand este aproape gata, se pune vanilia;
Se incearca si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se lasa la racit;
Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul(dar nu prea mult). Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos);
Daca nu s-a pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors;
Se toarna in borcane care se inchid etans.
Tips
Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie o mare atentie la aceasta faza. Cititi si reteta de Dulceata de capsuni si caise cu migdale .