Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

De ziua celor 40de sfinti, in Moldova se prepara niste mucenici moldovenesti, numiti si sfinti atat de buni, incat acest obicei a fost raspandit rapid. Acesti mucenici moldovenesti sunt pufosi si zemosi si au un aspect de nerefuzat. Putem prepara mucenici moldovenesti mai mari sau mai mici.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii350 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  
Ingrediente
  • zahar250 g
  • lapte200 ml
  • ou5 bucati
  • ulei de floarea-soarelui5 linguri
  • unt150 g
  • drojdie2 lingurite
  • rom60 g
  • esenta de vanilie0
  • miez nuca0
  • faina1 kg
  • coaja rasa de lamaie0
Preparare

Se pune faina intr-un lighenas, se adauga maiaua (obtinuta din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie, 3 lingurite de zahar si putina faina), laptele caldut si incalzit cu 250 g zahar, galbenusurile frecate cu sare si 150 g unt topit;

Se framanta bine, se adauga albusurile batute spuma si se framanta bine cam 30 de minute;

La sfarsit se mai adauga 5 linguri de ulei si se lasa aluatul la dospit circa 2 ore;


Din aluat se fac snururi groase de-un deget, care se impletesc si rasucesc in forma de 8. In tava unsa cu ulei se pun "sfintisorii", care se ung pe deasupra cu ou batut. Se rumenesc in cuptorul bine incins, se scot, se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata.

Tips

E bine sa insiropati bine mucenicii si sa-i tineti pe o farfurie mare presarata cu nuca si acoperita, pentru a nu se usca.

Recomandari