Placinta cu branza si stafide

Placinta cu branza si stafide

Placinta cu branza si stafide este placinta noastra cea de toate zilele, pe care o faceam si inainte si dupa 1989. Si asta pentru ca placinta cu branza si stafide este usor si rapid de facut. Daca folosim foi de placinte, este si mai usor, iar placinta cu branza si stafide va iesi oricum foarte

Specificromanesc
Timp prepararemediu
Statustestat
Calorii400 kcal
Ingrediente
  • gris4 linguri
  • lapte1 pahar
  • ou3 bucati
  • ulei de floarea-soarelui2 linguri
  • zahar vanilat2 plicuri
  • sare1 lingurita
  • stafide50 g
  • unt nesarat200 g
  • apa1 pahar
  • branza de vaci500 g
  • otet1 lingura
  • faina600 g
  • coaja rasa de lamaie0
Preparare

Pentru aluat (in cazul in care nu folositi aluat frantuzesc din comert)

Se pune faina intr-un castron si se face la mijloc o adancitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cate putin spre mijloc cu varful unei linguri de lemn pana se formeaza aluatul;

Apoi se intinde coca presarata cu faina si se framanta cu mana, batand bine aluatul de masa;

Cand este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare bucata cu putin ulei. Se presara deasupra cu faina si se acopera toate cu un prosop curat, in apropierea unei surse de caldura. Se lasa sa se odihneasca 30 minute;

Se ia apoi fiecare bucata de aluat si se intinde intai cu sucitorul, apoi din maini pe tava bine unsa, sa iasa o foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii;

Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura de branza pe toata suprafata,iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi;

Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atirna peste peretii tavii. Se coace la foc iute 1 ora.

Pentru umplutura

Se sfarama bine intr-un bol branza de vaca, se amesteca cu ouale, zaharul pisat cu vanilie, stafidele curatate, coaja de lamaie, putin gris fiert in lapte si racit, sare.

Tips

Se serveste calda, taiata bucati si pudrata cu zahar.

Recomandari