Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana este specifica zonei de sud si nu lipseste de pe masa niciunei gospodine cu prilejul sarbatorilor de orice natura. Este foarte gustoasa si satioasa si se poate umple cu ravase haioase pentru invitati.

Specificromanesc
Timp prepararemediu
Statusconsacrat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  craciun  revelion  onomastica  paste  
Recomandat pentru Dieta
Regim copii 7-12 ani  
Ingrediente
  • ou8 bucati
  • ulei de floarea-soarelui2 linguri
  • sare0
  • smantana500 g
  • branza de oaie1 kg
  • apa1 cana
  • otet1 lingura
  • faina500 g
Preparare

Se amesteca bine 1 cana de apa calduta cu 2 linguri de ulei, 1 lingura otet, 1 lingurita sare si faina (aproximativ 500 g, in functie de ce faina folosim, oricum se pune in ploaie si daca aluatul s-a intarit suficient, ne oprim din turnat).

Se framanta bine aluatul timp de 30 de minute, apoi se lasa la odihnit in vasul in care s-a framantat alte 30 de minute.

Se imparte aluatul in 6 bucati, iar cu sucitorul se intind din cele 6 bucati foi cat mai subtiri de placinta, care se lasa si ele 15 minute pe plansa.

1 kg de branza sarata (puteti folosi branza de vaci, de oi sau amestec) se amesteca bine cu 8 oua batute (amestecati cu o furculita).

Fiecare din cele 6 foi se unge cu ulei si apoi se pune cu o lingura mare din loc in loc, umplutura de branza sarata, pana la jumatatea foilor, apoi cealalta jumatate se impatureste peste umplutura.

Folie astfel umplute se stropesc cu putin ulei si se aseaza intr-o tava mare, unsa cu putin ulei. Se tin la foc mediu aproximativ 10-15 minute, pana incep sa se rumeneasca, apoi se scoate tava din cuptor.

Se face un amestec din 6 oua batute cu 500 g smantana sau iaurt si un praf de sare si se toarna acesta peste placinta din tava. Se baga inapoi la cuptor inca 10-15 minute, pana se rumeneste bine.

Tips

Se serveste atat calda cat si rece, fiind la fel de gustoasa.

Recomandari