Biscuiti graham
Astazi va oferim o reteta simpla: biscuiti graham. Pot insoti de minune o ceasca de cafea sau de ceai, au un gust subtil de caramel, de la melasa si zaharul brun, au o consistenta perfecta, sunt crocanti si se pastreaza bine vreme indelungata.
Ingrediente
- lapte50 ml
- unt85 g
- sare1 praf
- vanilie1 pastaie
- praf de copt1 lingurita
- bicarbonat1 lingurita
- zahar brun85 g
- faina55 g
- faina integrala240 g
- melasa65 g
Preparare
1. Fainurile, sarea, praful de copt si bicarbonatul, semintele razuite din pastaia de vanilie si zaharul brun se amesteca bine intr-un procesor sau mixer (pulsati de cateva ori).
2. Se adauga untul rece, taiat in bucatele (poza 2) si se lucreaza la mixer pana cand compozitia are un aspect nisipos.
3. Deindata ce compozitia a capatat aspectul granulat dorit, se adauga melasa (poza 3 â eu pun bolul cu tot cu ingredientele din el pe cantar, iau tara si adaug cele 65 de grame de melasa, oprindu-ma sa adaug atunci cand cantarul indica atat cat trebuie).
4. Se amesteca la mixer pana se omogenizeaza melasa in compozitie apoi se adauga laptele foarte rece, putin cate putin, doar atat cat e nevoie ca sa se adune aluatul (poza 4).
5. Imediat ce aluatul se aduna intr-o bila se inceteaza sa se mai framante, se intinde pe planul de lucru folie alimentara, aluatul se plaseaza deasupra foliei si se preseaza intr-un disc cu grosimea de aproximativ 3-4 cm. (poza 5), care se va inveli bine de tot in folie si se va da la frigider pentru 30 de minute.
In timpul de odihna al aluatului se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Dupa trecerea celor 30 de minute in care aluatul se odihneste la frigider, pe planul de lucru se aseaza o coala de hartie de copt de dimensiune potrivita pentru tava in care veti coace biscuitii.
Aluatul se scoate din folie si se imparte in 2 bucati egale (in timp ce prima jumatate e in cuptor, se va prelucra indentic cea de-a 2-a jumatate, pentru inca o tava de biscuiti).
Se aseaza una dintre bucati pe coala de hartie de copt, se acopera cu o a doua coala de hartie de copt identica si se intinde presand cu sucitorul pe deasupra, pana la obtinerea unei foi cu grosime uniforma de 3-4 mm. (acest procedeu mi l-am imaginat si eu si l-am recomandat demultisor la prajitura alba ca zapada, un âexpertâ comentator mi-a reprosat ca procedeul ar fi âingenios, dar puerilâ, iata ca unii din cei mai celebri chef-i recomanda acelasi procedeu
Se dezlipeste foaia de copt de deasupra si aluatul se tranfera cu ajutorul foii de la baza in tava.
Se taie in bucati potrivite cu ajutorul unei role pentru pizza sau taietor de patiserie (nu e obligatoriu sa fie ondulat) si se inteapa cu furculita biscuitii.
Fara sa se dezlipeasca unii de altii, biscuitii se coc in cuptorul preincins la 180 de grade timp de 25 de minute, sau pana cand incep sa se coloreze usor pe margini, dupa care se scot, se transfera cu tot cu hartia de copt pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet inainte de a-i desparti in bucati unice.
Biscuiti Graham de la www.retetecalamama.ro
Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!
Sursa foto: www.retetecalamama.ro