Lapte de pasare
Rasfoind cartea de bucate a mamei am redescoperit o reteta a copilariei noastre, pe care sigur putem prepara si noi pentru copii nostrii si anume delicisul lapte de pasare sau boules de neige. Nu stiu daca reteta este chiar frantuzeasca, sau de unde provine traducerea pentru ca la francezi, reteta
Ingrediente
- zahar350 g
- lapte1 l
- ou8 bucati
Preparare
Se prepara crema in stil creme anglaise. Se despica vanilia in doua, se incalzeste cu laptele, cand laptele fierbe, se retrage de pe foc si se scoate vanilia;
Se bat cca 5 minute cele 8 galbenusuri cu 150 g de zahar;
Se adauga laptele inca cald peste oua si se amesteca incet si cu atentie;
Se pune din nou totul la foc, se amesteca mereu si se tine pana dispare spuma de la suprafata si se intareste crema gen smantana. Se pune intr-un castron, se adauga romul si se lasa la racit;
Intre timp se mixeaza albusurile cu putina sare pana se intaresc. Cand s-au intarit se adauga 140 g de zahar si se mai mixeaza 1 minut;
Intr-un vas larg se pune la fiert apa, in momentul cand aceasta fierbe se pune cu lingura albusul, pentru a se forma bulgarii de zapada. Se intoarc pe ambele parti dupa 2 minute si se are grija sa nu se atinga bulgarii intre ei;
Dupa 1 minut se scot bulgarii cu grija, cu spumiera si se pun pe o farfurie larga la scurs;
Optional se poate prepara caramelul inainte de a servi, topind 75 g de zahar pe fundul unei cratiti, cand isi schimba culoarea spre auriu, se toarna pe un fund de lemn curat, se lasa la racit si apoi se sfarama;
Se pun bulgarii de zapada peste crema, pusa intr-un castron si se presara bucatelele de caramel.
Tips
Caramelul poate deveni mai delicios daca se prepara din 100 g zahar si sirop de portocale; Acest lapte de pasare va fi mai delicios daca bulgarii de albus se fierb in lapte, iar acesta mai departe este folosit pentru crema de oua; Pentru ca sa nu se branzeasca crema, trebuie ca focul sa nu fie prea mare si sa amestece mereu; Se serveste mai ales rece, de aceea trebuie lasat dupa preparare cel putin 2 ore in frigider.