Pasca de Paste

O reteta traditionala, fara de care nu se poate concepe sarbatoarea Invierii Domnului este pasca de Paste. Pasca de Paste va da un plus de savoare acestei frumoase sarbatori a bucuriei si primaverii. O masa impartasita, inclusiv cu aceasta pasca de Paste inseamna bucurie impartasita, de aceea
Recomandat pentru Evenimente
pasteIngrediente
- zahar300 g
- lapte1 cana
- ou8 bucati
- unt200 g
- drojdie1 lingura
- sare1 praf
- smantana1 kg
- stafide100 g
- esenta de vanilie0 dupa gust
- faina1 kg
- coaja rasa de lamaie0 dupa gust
Preparare
Se framanta un aluat de cozonac, care se pune la dospit 2 ore, apoi se imparte in 2-3 parti egale si se intinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana in jurul unei cratite unse cu unt;
In mijlocul vasului se pune o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul. Se da vasul la cuptor si se coace ca orice cozonac
Din cantitatea respectiva se realizeaza 3-4 bucati de pasca;
Umplutura se realizeaza combinand zaharul, stafidele, coaja de lamiie, cateva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat cu smantana;
Cand aluatul este rumenit, pasca este coapta. Se pune peste gura cratitei un platou, se rastoarna pasca, apoi, cu grija, se intoarce pe o farfurie.
Tips
Pentru un aspect deosebit trebuie sa ungem aluatul la vedere, din cratita cu galbenus de ou, batut cu zahar.