Cozonac cu scortisoara

Cozonac cu scortisoara

O reteta de cozonac cu scortisoara, pentru o aroma deosebita si o consistenta perfecta pentru masa festiva de Paste.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statusinedit
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
revelion  paste  
Ingrediente
  • lapte270 ml
  • ou1 bucata
  • ulei de floarea-soarelui50 ml
  • zahar tos270 g
  • drojdie50 g
  • sare1 lingurita
  • smantana125 ml
  • margarina vegetala130 g
  • scortisoara60 g
  • zahar brun450 g
  • faina1 kg
Preparare

Laptele se incalzeste putin si apoi se adauga drojdia si 1 lingurita de zahar, dizolvandu-se si amestecandu-se bine.

Faina se pune intr-un castron mare si se face o adancitura la mijloc, unde se va turna maiaua obtinuta din drojdie.

Se adauga cate putin din faina din castron, intai de pe margine, apoi din mijloc, amestecand mereu pentru a nu se forma cocoloase, pana ce aluatul devine semi-moale.

Castronul se acopera cu un servet si se aseaza acesta la loc cald si ferit de current, timp de 1 ora, la crescut.

Se adauga in castron zaharul pentru aluat, sare, cele 2 oua si se amesteca foarte bine, pentru omogenizare, iar dupa 10 minute se adauga si smantana si iar se amesteca.

Aluatul se strange sub forma rotunda, se presara cu putina faina si iar se acopera cu servetul, la cald, timp de inca 1 ora.

Se topeste margarina la bain-marie si se adauga la aluatul care a crescut, incorporandu-se bine, apoi se da iar la crescut 30 minute, acoperit.

Aluatul se pune pe planseta de rulat, se imparte in doua si foecare jumatate se intinde bine.

Pe prima jumatate se presara zaharul brun, apoi scortisoara macinata, apoi uleiul, iar la sfarsit se pune cealalta jumatate de aluat deasupra.

Se lipesc marginile celor 2 foi apoi se ruleaza in forma de cozonac, se ung cu ou batut si se pun in 2 tavi de copt, unse si tapetate cu faina.

Se dau tavile la cuptor timp de 40 de minute, pana se rumenesc frumos.

Tips

Se serveste cald sau rece, dupa preferinta, alaturi de un vin rosu demi-dulce.

Recomandari