Marmelada de caise

Marmelada de caise

Caisele sunt fructele preferate de oricine, au culoare, gust delicios, sunt carnoase si parfumate, de aceea e clar ca dulceata sa gemul de caise sunt excelente. Incercati si reteta mai simpla de marmelada de caise. Aceasta marmelada de caise este la fel de buna si parfumata, pastrand toata savoarea

Specificromanesc
Timp prepararemediu
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Dieta
Regim vegetarian  Retete de post  
Ingrediente
  • zahar5 kg
  • caise10 kg
Preparare

Caisele bine coapte se curata de coaja si de simburi(fara a le opari, numai cu cutitul inoxidabil), pentru a obtine o marmelada fina, de culoare naturala;

Caisele se pot lasa si necuratate de coaja, insa la fiert li se va inchide mult culoarea;

Dupa ce s-au curatat, se cantaresc. Din 10 kg curatate de simburi, vor ramine 8 kg, iar curatate si de coaja 7 kg;

Daca se doreste sa se obtina si lichior si sa fiarba mai repede marmelada cu suc mai putin, caisele curatate se pun intr-un lighean de plastic sau emailat, si se presara cu 100 g zahar pentru fiecare kg curatat, se amesteca cu o lingurita usor. Se lasa rece pana a doua zi, ca zaharul prin topire sa extraga o parte din suc, pentru a nu necesita 2-3 ore in plus la fiert, pana cind scade;

Se pun caisele intr-o strecuratoare cu gauri mari, ca sa se scurga bine zeama. Se cantareste bine zeama si se scade din cantitatea de caise. Din 7 kg caise curatate, se vor obtine circa 2 l suc, pulpa ramasa va fi de 5 kg;

Pulpa se trece prin masina de tocat si se obtine piure de fructe, ca sa fiarba mai repede. Se pune intr-o cratita sau lighean smaltuit cu un volum de doua ori mai mare decat cantitatea fructelor, amestecand din cand in cand;

Dupa circa o ora, cand incepe sa fiarba in clocote, se pune zaharul, amestecand bine pina cand se topeste si, dupa circa o ora, cand incepe sa dea din nou in clocot, se fierbe inca 30 minute;

Lichidul se leaga cu zaharul ca siropul din dulceata, daca se pune o picatura pe marginea farfuriei, aceasta ramine rotunda ca o margea, nu curge;

Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca pana a doua zi. Borcanele se leaga cu celofan apoi se duc in camara. Dupa 2-3 saptamini, marmelada pregatita dupa acest procedeu pastreaza culoarea naturala, gustul si aroma specifice caiselor.

Tips

Cititi si reteta de Dulceata de caise .

Recomandari

Newsletter Ele.ro

azi prima oara iti scriu
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right