Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri

Nimic mai bun si mai sanatos pentru zilele de vara calde si lungi, decat sa va potoliti setea din cand in cand cu un sirop de trandafiri, eventual rece. Gustul acestui sirop de tranfafiri parfumat va va revigora si va va umple de energie.

Timp prepararemediu
Statustestat
Calorii0 kcal
Ingrediente
  • zahar tos4 kg
  • apa4 l
  • petale de trandafir0 dupa gust
  • sare de lamaie1 plic
Preparare

Se aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba;

Se fierb in clocote, 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu un pachetel cu sare de lamaie;

Zeama se lasa acoperita pana a doua zi, apoi se filtreaza printr-un tifon pe care s-a asezat un strat subtire de vata;

La 1 l zeama se pune 1 kg zahar, se amesteca pe foc, pana cand se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba in clocote 10 minute, intr-un vas mare;

Se supravegheaza indeaproape, deoarece spuma care se formeaza da repede in foc;

Se amesteca in timpul fiertului ca sa dispara spuma. Siropul se toarna clocotit in sticle (ca si bulionul), care se vor lega cu celofan, se vor pune in paturi si se vor lasa astfel pana a doua zi, ca sa se sterilizeze;

Se poate pune 1 1/2 kg zahar la 1 l zeama. Siropul se fierbe numai 1-2 minute, ca sa se distruga fermentii, apoi se ia spuma;

Se poate turna si rece in sticle. Acestea se vor lega simplu, deoarece siropul nu va mai fermenta si nici nu va mai mucegai, oricat timp se va tine dezlegat.

Tips

Nu trebuie sa se astupe cu dopuri care au fost folosite la vinuri, ci numai cu dopuri noi sau cu celofan; Se serveste ca si siropul de portocale. Cititi si reteta de Sirop de mure si afine .

Recomandari