Salata calda cu ciuperci Shitake si piept de rata

Iata o reteta de salata cu specific asiatic, nemaipomenit de gustoasa si de sanatoasa. Aceasta salata este satioasa, ciupercile shitake dandu-i un gust aparte. Ele sunt foarte carnoase si consistente, cu gust intens, destul de diferit de al ciupercilor cu care suntem noi obisnuiti.
Ingrediente
- morcov1 bucata
- usturoi uscat1 catel
- piper0
- orez150 g
- amidon1 lingura
- ghimbir25 g
- sos de soia0
- coriandru6 fire
- rodie1 bucata
- ceapa verde2 bucati
- piept de rata300 g
- sos chilli0
- ulei de arahide2 linguri
- ardei rosu1 bucata
- sare grunjoasa0
- ciuperci shitake60 g
Preparare
Ciupercile deshidratate se pun intr-un castron si se acopera cu apa rece. Dupa ce isi redobandesc forma (cam 2 ore le-am lasat eu) se scurg de apa si se indeparteaza piciorusul (sau o parte din acesta), care e mai tare. In functie de marimea lor, se pot taia in felii sau lasa intregi.
Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, eu l-am fiert in 400 de ml. de apa pana cand a scazut apa complet si oresul s-a facut, apoi l-am pastrat acoperit.
Se curata si se spala cepele verzi; se taie rondele partea alba, frunzele se pastreaza separat.
Se toaca fin ghimbirul curatat de coaja iar usturoiul se zdrobeste.Ardeiul rosu se taie julien, iar morcovul se taie fasii foarte fine, preferabil cu peeler-ul de curatat legume.
Se incinge o tigaie incapatoare, cu fundul gros (ideala ar fi una de fonta). Intre timp, pieptul de rata se freaca cu sare grunjoasa si piper.
Pieptul de rata se pune in tigaia bine incinsa, fara adaus de grasime, cu pielea in jos.
Se frige 3 minute pe o parte si 3 minute pe cealalta, daca se doreste mai in sange.
Daca va place mai bine facut, tineti-l mai mult, dar nu uitati ca daca e foarte facut isi pierde din fragezime.
Pieptul de rata se scoate din tigaie si se pastreaza cald, acoperit cu foile de aluminiu.
In tigaie se adauga peste grasimea de rata cele 2 linguri de ulei; se adauga imediat ghimbirul si usturoiul (poza 1). Se amesteca de cateva ori si se adauga imediat ceapa si ardeiul (poza 2).
Se calesc 2-3 minute si se adauga ciupercile shiitake (poza 3).
Intr-un castron se amesteca omogen amidonul cu 2-3 linguri de apa rece; se dilueaza cu 150 de ml. de apa rece si se adauga in tigaie, amestecand bine (poza 4).
Sosul se condimenteaza cu sos de soia, sos iute si sos de rodii dupa gust, echilibrand tenta de sarat/iute/dulce-acrisor dupa preferinta.
Se fierbe sosul pana cand ciupercile sunt bine facute (aproximativ 6-7 minute), se opreste focul si se adauga jumatate din coriandrul verde tocat marisor si fasiile de morcov.
Se monteaza salata in farfurii (boluri) astfel: se formeaza un pat de orez, care se acopera cu ciupercile shiitake si sosul lor (in zilele de post sau pentru cei care nu agreaza carnea de rata e deja o salata perfecta!).
Se feliaza pieptul de rata taind in felii cat mai fine, perpendicular pe fibre si se aranjeaza deasupra ciupercilor.
Se presara salata cu boabe de rodie si se decoreaza cu frunzele de ceapa verde taiate oblic si firele de coriandru pastrate.
Salata calda cu ciuperci Shitake si piept de rata de la www.retetecalamama.ro
Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!

Sursa foto: www.retetecalamama.ro