Reteta Contesei Ilona

Reteta Contesei Ilona

Reteta face parte din proiectul In cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti cu Transavia, initiat pentru a readuce in atentia publicului larg gastronomia vremurilor de altadata si obiceiurile unor familii nobiliare care au imbogatit patrimoniul tarii.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  cina romantica  onomastica  
Ingrediente
  • bere neagra50 ml
  • ceapa alba1 bucata
  • morcov1 bucata
  • unt100 g
  • vin alb250 g
  • rozmarin0 dupa gust
  • piper0 dupa gust
  • smantana100 ml
  • orez300 g
  • supa de pui0 dupa gust
  • piept pui500 g
  • paprika0 dupa gust
  • ghebe200 g
  • sare grunjoasa0 dupa gust
Preparare


Ingredientele pe categorii:
500 grame piept de pui feliat
30 game unt
sare de mare
piper proaspat macinat
paprika
50 ml bere neagra

Pentru sote de ghebe:
200 grame ghebe fierte si scurse de apao jumatate de ceapa tocata marunt
o lingura de unt
rozmarin verde
100 ml smantana
un strop de sare

Pentru orez:
300 grame orez
50 grame unt
1 morcov mic
o ceapa mica tocata marunt
sare de mare
piper proaspat macinat
un pahar de vin alb
supa de pui sau legume, fierbinte

Incepem sa preparam orezul.

Intr-o cratita punem untul si il incalzim putin. Adaugam ceapa tocata marunt si lasam sa se inmoaie pana devine sticloasa. Punem apoi morcovul ras pe razatoarea mica, adaugam un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecam de cateva ori si lasam pe foc 2 minute. Stingem totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, adaugam supa de pui sau de legume. Potrivim cu sare si piper, dupa gust. Lasam la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.

In timp ce orezul va fierbe pregatim pieptul de pui. Feliile de piept de pui le spalam in apa rece dupa care le uscam cu prosoape de hartie absorbanta. Presaram apoi cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika.

Intr-o tigaie incingem untul si adaugam feliile de piept de pui. Presaram rozmarin verde tocat si lasam la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarcem feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor, adaugam berea si lasam pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.

Sote-ul de ghebe (le putem inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe sa sfaraie in tigaie.

Incingem o lingura de unt intr-o tigaie si calim usor o jumatate de ceapa mica tocata foarte marunt. Imediat ce s-a inmuiat, adaugam ghebele fierte si scurse bine de apa. Presaram un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasam la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore, adaugam smantana si asteptam pana ce sosul se ingroasa.

Pe o farfurie montam orezul cu ajutorul unui inel special, punem doua felii aurii de piept de pui si asortam totul cu sote-ul de ghebe.

Pofta buna!

Recomandari