Placinta Domnitei Pia

Placinta Domnitei Pia

Reteta face parte din proiectul In cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti cu Transavia, initiat pentru a readuce in atentia publicului larg gastronomia vremurilor de altadata si obiceiurile unor familii nobiliare care au imbogatit patrimoniul tarii.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii0 kcal
Ingrediente
  • ceapa alba2 bucati
  • morcov2 bucati
  • ou6 bucati
  • patrunjel0 dupa gust
  • ulei de floarea-soarelui5 linguri
  • unt75 g
  • vin alb3 lingurite
  • marar0 dupa gust
  • sare0 dupa gust
  • piper0 dupa gust
  • smantana1 lingura
  • nucsoara0 dupa gust
  • carne de pui2 kg
  • apa0 dupa gust
  • faina0 dupa gust
  • chimion0 dupa gust
Preparare

Ingredientele pe categorii:

pentru aluat
- 3 oua
- 75 g unt
- apa
- faina

pentru umplutura
1.5 kg carne pui
- 2 cepe taiate pestisori (julienne)
- 2 morcovi dati pe razatoarea mare
- sare, piper, nucsoara si chimen, proaspat macinate
- 3 oua batute cu o lingura de smantana
- cateva linguri de ulei
- 2-3 lingurite de vin
- patrunjel si marar


Se pregateste aluatul: din 3 oua, 75 g unt, apa si faina cat cuprinde, facem un aluat potrivit, pe care il dam la rece. Este foarte important ca aluatul sa fie intins cu sucitorul pe masa unsa cu unt, cu miscari de sus in jos, sa fie impachetat ca un plic si apoi sa fie dat din nou la rece.Aceasta operatiune trebuie repetata de 3-4 ori.

Apoi, incingem intr-o tigaie putin ulei, in care calim ceapa. E important sa punem un pic de sare peste ceapa pentru ca asta o ajuta sa elimine apa si sa fie mai putin amara, sa nu se arda la prajit si sa fie translucida si dulce. Punem si 1-2 lingurite de vin. Cand ceapa e translucida, adaugam morcovii dati pe razatoare si le calim impreuna.

Separat, in alta tigaie prajim carnea de pui cubulete, pana e pe jumatate facuta (ca sa nu fie prea uscata in placinta). Condimentam cu sare, piper, nucsoara, un strop de vin, chimen proaspat macinat si mai lasam putin pe foc.

Apoi, intr-o sita pe care o punem peste un vas mai mare, scurgem puiul, dar si ceapa si morcovii, pentru ca umplutura placintei sa nu fie apatoasa si sa fie bine legata. Lasam sa se racoreasca putin.

Peste amestecul de pui, morcovi si ceapa, punem cele 3 oua cu smantana si amestecam bine de tot. Mai condimentam daca e cazul. Asezonam cu patrunjel si marar verde, tocate marunt.

Se imparte apoi aluatul in doua parti egale si se intind doua foi, pe masa unsa cu unt. Se aseaza prima foaie in tava, avand grija sa ajunga peste tot si sa fie acoperit perfect fundul tavii. Apoi se pune umplutura pe care o nivelam, dupa care adaugam a doua foaie de placinta. Aceasta se introduce cu grija sub prima foaie, astfel incat sa cuprinda umplutura si sa nu iasa la copt. Cu ajutorului unui cutit se fac apoi gauri in foaia superioara, din loc in loc, apoi se unge placinta cu ou batut si se da la cuptor sa se rumeneasca frumos.

Placinta se serveste calda sau rece si se poate asezona cu niste castraveti de vara murati.

Pofta buna!

Recomandari