Pui la cuptor cu gutui

Pui la cuptor cu gutui

Astazi am pregatit o reteta culinara de sezon, plina de aromele si deliciile toamnei. Carnea de pui este foarte gustoasa si usoara pentru organism iar gutuile ii dau o aroma aparte. Daca te-ai saturat de pui prajit la tigaie, noi iti propunem aceasta reteta.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  cina romantica  onomastica  
Ingrediente
  • zahar2 linguri
  • ceapa alba2 bucati
  • unt30 g
  • usturoi uscat2 catei
  • ulei de masline1 lingura
  • sare0
  • piper0
  • pesmet1 lingura
  • supa de pui1 l
  • pui1 bucata
  • gutuie3 bucati
Preparare

Pentru inceput, puiul se verifica si se remediaza eventuale “defecte de prelucrare” (pene s.a.m.d.) apoi se sareaza si se pipereaza bine, atat in exterior cat si interior.

Unul dintre cateii de usturoi se taie in feliute subtiri care se distribuie in cavitatea puiului si sub piele. Se fac mici crestaturi in carne cu un cutit si se introduc fasii de usturoi si in acestea.

Jumatate de ceapa se toaca marisor iar cateva felii de gutuie (socotiti sa fie in volum apropiat cu jumatatea de ceapa) se taie cubulete. Se adauga pesmetul si se amesteca.

Se introduce compozitia cu ceapa si gutuie in interiorul puiului, indesand bine, apoi se sigileaza cavitatea acestuia cu scobitori. Optional, se pot lega picioarele adunandu-le si aripile se fixeaza langa carcasa cu scobitori.

Intr-un ceaun potrivit si pentru cuptor, se incinge uleiul si se adauga untul. Cand se topeste untul, se adauga puiul in grasimea incinsa si se rumeneste usor pe toate partile.

Dupa ce puiul s-a rumenit (sa fie auriu) se trage ceaunul de pe foc si se adauga restul de ceapa in bucati mari (sferturi) si catelul de usturoi ramas zdrobit.

Se adauga 250-300 de ml. de supa, se pune capacul si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius.

Puiul se coace la cuptor timp de o ora, timp in care se mai verifica sa nu ramana “pe uscat”, eventual se mai adauga cate putina supa. In timpul coacerii, pieptul se unge de cateva ori cu sosul din vas.

In final, atunci cand carnea este bine patrunsa, se ia capacul si se mai tine la cuptor cateva minute, sa se rumeneasca frumos.

Se scoate puiul din ceaun si se aseaza pe un platou. Se acopera cu grija cu foile de aluminiu si se pastreaza la cald.

Sosul din ceaun se degreseaza cu grija (se indeparteaza grasimea de la suprafata cu o lingura) apoi se paseaza (prin sita sau cu blenderul de mana).

Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga gutuile feliate, cu tot cu coaja, amestecand ca sa vina in contact cu zaharul caramelizat.

Se stinge imediat cu supa, intr-o cantitate suficienta ca sa acopere gutuile. Se fierb pana cand se dizolva zaharul caramel, apoi se toarna peste sosul fripturii in ceaun.

Se fierbe totul pana cand gutuile se inmoaie, fara a-si pierde insa textura (oarecum “al dente”).

Cand gutuile sunt gata se scot din sos si se aranjeaza pe platou in jurul puiului. Se acopera la loc platoul cu folie de aluminiu.

Sosul se fierbe pana cand scade la consistenta dorita si se ajusteaza gustul cu sare si piper.

Se serveste puiul alaturi de gutui si sosul cald, strecurat in sosiera; ca si garnitura se potriveste foarte bine pireul de cartofi.

Pui la cuptor cu gutui de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

delir
  • person

    "nu te agita ata￯t, lucrurile cele mai bune se petrec atunci ca￯nd le astepti mai putin."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right