Curcan la cuptor

Curcan la cuptor este un fel de mancare de sarbatoare, pentru ca nu este usor sa mananci singur ditai curcanul. Si atunci prepari acest curcan la cuptor, dupa diverse retete, si il imparti in zilelele de sarbatoare cu cei dragi.
Ingrediente
- ceapa alba1 bucata
- mar1 bucata
- telina1 bucata
- ulei de floarea-soarelui20 ml
- unt1 cana
- rozmarin1 cana
- sare0 dupa gust
- piper0 dupa gust
- maghiran1 fir
- coniac25 ml
- carne de curcan1 bucata
Preparare
Se spala curcanul, se taie gatul si se scot maruntaiele. Acestea se pot folosi pentru alte feluri de mancare. Se sterge cu prosoape de hartie;
Se indeparteaza putin pielea de pe piept, fara sa fie complet taiata. Rozmarinul, maghiranul si salvia se presara sub piele, apoi aceasta se intinde la loc;
Se pun marul, telina si ceapa in interiorul curcanului;
Curcanul se pune la cuptor intr-un vas, cu pieptul in sus, si se unge cu untul topit, se acopera cu folie de aluminiu;
Se pune la cuptor la foc mediu, cam 3 1/2 - 4 ore, dar trebuie verificat dupa 3 ore;
Dupa 90 minute se unge cu un sos format din amestec de ulei si cognac, sare si piper;
Curcanul se scoate si se lasa sa se raceasca 15 minute, inainte de a fi servit.
Tips
Friptura de curcan poate avea drept garnitura cartofi piure, mazare si porumb fierte. Se serveste cu sos.