Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar

Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar

Tortul cu nuca, zahar ars si sirop de artar nu e prea dichisit, nu-i deloc complicat dar e 100% natural si atat de bun ca-i demn de capete incoronate! Serbeaza trecerea dintre ani cu un desert perfect pentru tine si invitatii tai!

Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
revelion  
Ingrediente
  • lapte100 ml
  • migdale80 g
  • ou8 bucati
  • zahar tos10 linguri
  • sare1 praf
  • pesmet3 linguri
  • branza mascarpone500 g
  • apa plata4 linguri
  • miez nuca200 g
  • faina5 linguri
  • sirop de artar200 ml
Preparare

Ingrediente griliaj:

200 de grame de zahar tos
200 de grame de nuca (eu am completat cu ~80 de grame de migdale)
1 praf de sare

Ingrediente blat:

8 oua
4 linguri de apa rece
10 linguri de zahar tos
5 linguri cu varf de faina
3 linguri cu varf de pesmet alb
1/2 din griliajul preparat

Ingrediente crema:

500 de grame de mascarpone
200 de ml. de sirop pur de artar
daca e nevoie, 100 de ml. de lapte rece

Pentru finisat:

1/2 din griliajul preparat

Pentru inceput se pregateste griliajul: intr-o craticioara se caramelizeaza cele 200 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie. Se adauga imediat cateva cristale de sare marina si nucile. Se amesteca scurt, atat cat nucile sa fie bine imbracate in caramel si se rastoarna pe un plan (tava, hartie de copt etc.) uns cu ulei. (poza 1)

Se lasa sa se raceasca bine zaharul ars, apoi jumatate se toaca marisor cu cutitul si jumatate se macina la robot, urmand ca jumatatea fin macinata sa se foloseasca pentru blat, cealalta pentru ornat. (poza 2)

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Pentru pregatirea blatului, se separa ouale si se pun intr-un bol incapator albusurile (8 la numar) si apa rece (4 linguri). Se bat spuma albusurile si se adauga cele 10 linguri de zahar, batand in continuare la viteza mare pana ce se dizolva zaharul complet (poza 1 mica din colaj). Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori (poza 2 mica din colaj). Se adauga faina, pesmetul si jumatatea fin macinata din griliaj (poza 3 mica din colaj). Se amesteca cu grija, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt (poza 4 mica din colaj). (poza 3)

Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se coace timp de 25-30 de minute, adica pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara niciun fel de aderente pe ea iar blatul are o frumoasa culoare aurie (daca cuptorul are tendinta sa arda, se acopera blatul rumenit cu o bucata de hartie de copt umezita). Blatul copt se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar. (poza 4)

Pentru pregatirea cremei, se pune branza mascarpone (500 de grame) intr-un bol si se mixeaza de cateva ori, pana devine cremoasa. Pe rand, se adauga siropul de artar, cate 3 linguri o data. (poza 5)

Se mixeaza dupa fiecare noua sarja de sirop pana la incorporare, apoi se desprinde crema ce adera pe peretii vasului cu o spatula si se adauga alte 3 linguri de sirop, pana ce incorporeaza tot. In functie de consistenta branzei mascarpone, poate fi nevoie sa se adauge cate putin lapte rece pana cand crema are o consistenta potrivita, nici prea moale, nici prea tare. Se mai mixeaza crema cateva minute pe viteza mare, pana cand este spumoasa si a crescut in volum. (poza 6)

Blatul rece se taie in trei felii transversale.
Blatul nu este uscat, dar daca se doreste se poate insiropa cu putin sirop de zahar ars, eu am folosit cam 100 de ml. si am insistat asupra marginilor. Se aseaza baza tortului pe un platou si se acopera cu ~1/4 din crema. (poza 7)

Se acopera cu blatul intermediar, apoi iar cu ~1/4 din crema, se aseaza ultimul blat si cu restul de crema se imbraca tortul la suprafata. (poza 8)

Tortul se acopera peste tot cu griliajul tocat la cutit. (poza 9)

E bine sa se lase tortul la rece inaintea degustarii, macar 1-2 ore. (poza 10)

Cu tot aspectul simplu, fara niciun fel de pasta, fara figurine colorate si alte adausuri mai mult sau mai putin (ne)comestibile, va recomand acest tort din toata inima, e nemaipomenit de bun!

Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro

Tips

Optional, se poate insiropa usor blatul cu 100-150 de ml de sirop de caramel.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
Bineinteles ca trebuie sa inveti sa flirtezi !...(Varianta necenzurata).
  • person

    "articolele publicate pe site in varianta necenzurata si adresele paginii mele web!"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
LUMANARE ARTIFICII SET24 DIVERSE CULORI

4 RON   5 RON

Ofert Ele.rochevron_right
20% reducere