Prajitura Rum Baba, de post

Prajitura Rum Baba, de post

Prajitura Rum Baba reprezinta un desert de post indragit de toata lumea. De aceea, doamna Laura Laurentiu ne invita astazi sa pregatim acest dulce gustos si savuros pentru cei dragi, in Postul Sfintei Marii!

Specificromanesc
Timp prepararemediu
Statusinedit
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  ziua copilului  onomastica  post  
Recomandat pentru Dieta
Retete de post  
Ingrediente
  • zahar50 g
  • ulei de floarea-soarelui45 ml
  • drojdie25 g
  • sare1 praf
  • esenta rom0
  • apa minerala165 ml
  • esenta lamaie1 lingura
  • apa500 ml
  • faina300 g
  • coaja rasa de lamaie0
  • zeama de lamaie1 lingura
  • gem de caise3 linguri
Preparare

Intr-un bol se cerne faina in care se incorporeaza sarea. La mijloc se face o "fantanita" in care se adauga zaharul (50 de grame) si drojdia.(poza 1)

Cu o lingura se freaca drojdia cu zaharul si se adauga 50 de ml din apa carbogazoasa la temperatura camerei, in care s-a adaugat lingura de suc de lamaie. Se acopera cu un servet umed (sau se infoliaza) si se da la un loc caldut pana cand drojdia se activeaza si face bulbuci.(poza 2)

Intrucat aluatul va fi unul moale, destul de greu de lucrat, sugerez sa fie framantat fie la masina de paine, fie la robot. Asadar, se adauga in bol toata faina si maiaua, 1 lingurita din coaja rasa de lamaie (restul se pastreaza pentru sirop), esenta de vanilie si restul de apa minerala carbogazoasa si se framanta pret de  5-6 minute bune.(poza 3)

Se adauga uleiul si se framanta in continuare pana cand uleiul se incorporeaza complet in aluat. Se presara faina intr-un castron in care aluatul se aseaza, presarand faina si pe suprafata.(poza 4)

Se acopera castronul cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.(poza 5)

Acum urmeaza sa marturisesc singura greseala pe care am comis-o: am asezat in golurile formei pentru briose cosulete de hartie, foarte de ajutor cand e vorba despre muffins, de data asta insa m-au cam incurcat, le-am dezlipit destul de greu de prajiturile coapte. Asadar, voi sa nu faceti ca mine, ci ungeti bine formele cu ulei si tapetati-le cu faina, apoi modelati 12 mingiute egale de  aluat pe care le asezati in forme.(poza 6)

Se lasa prajiturile sa creasca in forma intr-un loc caldut pana cand umplu formele, moment in care se aprinde cuptorul, fixandu-se la 200 de grade, neventilat. Pana cand se incinge cuptorul, prajiturile vor depasi marginile formelor.  Se dau in cuptorul incins si imediat se reduce temperatura la 180 de grade.(poza 7)

Cat timp prajiturile sunt in cuptor, se prepara siropul: zaharul se caramelizeaza intr-o cratita, se stinge cu apa si se fierbe pana cand se dizolva complet. Se opresete focul, se adauga coaja de lamaie ramasa si esenta de rom (sau rom veritabil, daca doriti). Se acopera cu capacul pana la folosire.

Prajiturile se  coc in cuptor timp de 15 minute, apoi se verifica cu scobitoarea, daca mai e nevoie se mai tin putin, la mine nu a fost cazul.(poza 8)

Imediat dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop, tavalindu-se si pe o parte si pe cealalta, sa se imbibe bine.(poza 9)

Prajiturile bine insiropate se scot si se aseaza pe un platou (optional, in cosulete de hartie, arata mai frumos, adica e optional dar parca e mai bine).(poza 10)

Se finiseaza ungandu-le cu gem pe suprafata si se racesc foarte bine (la frigider) inainte de servire.(poza 11)

O sectiune, ca sa vedeti ca nu am glumit cand am spus ca aluatul e nemaipomenit.(poza 12)

Prajitura Rum Baba, de post de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro

Tips

Prajitura se poate face si de dulce si se serveste cu frisca deasupra.

Recomandari