Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa

Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa

Va propunem o reteta de prajitura aspectuoasa si gustoasa, foarte usor de facut, care nu necesita coacere si va reusi perfect chiar si celor mai putin experimentate bucatarese. Aceasta prajitura este foarte raspandita, iar varianta de fata este culeasa din Serbia.

Specificsarbesc
Timp prepararerapid
Statusconsacrat
Calorii0 kcal
Ingrediente
  • zahar300 g
  • cacao1 lingura
  • ciocolata cu lapte100 g
  • nuci150 g
  • ulei de floarea-soarelui1 lingura
  • smantana2 linguri
  • biscuiti250 g
  • esenta de vanilie1 lingura
  • unt nesarat150 g
  • apa150 ml
Preparare

Cu toate ca v-am obisnuit cu prezentarea in imagini a retetelor, credeti-ma, aceasta prajitura va va reusi si fara acest ajutor suplimentar, prea e usor de facut.

Asadar, pentru inceput, intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa. Dupa ce incepe sa clocoteasca se lasa sa fiarba cam 4-5 minute, cat sa se lege siropul. Se adauga nucile macinate si se amesteca in continuare pe foc aproximativ 1 minut.

Se trage cratita de pe foc, se adauga biscuitii macinati (impreuna cu resturile de prajitura fin macinate, daca folositi) si se amesteca bine. Se adauga untul si esenta de vanilie si se amesteca in compozitie pana cand se topeste untul complet. Se imparte compozitia obtinuta in doua parti, iar una dintre ele se amesteca omogen cu 1 lingura de cacao. Trebuie sa obtineti un "aluat" nelipicios si usor de modelat.

Se preseaza compozitia deschisa la culoare, calduta inca, intr-un strat uniform, intr-o tava captusita cu folie alimentara(tava sa nu fie mai mare de 20×26 cm., daca se foloseste o tava si mai mica de atat, prajitura iese mai inalta). Imediat se preseaza deasupra compozitia cu cacao, netezind-o bine (cel mai la indemana e cu degetele unse usor cu ulei).

Se da prajitura la frigider pentru o ora, timp in care se va intari bine, apoi se rastoarna, se indeparteaza folia si se glazureaza pe suprafata cu glazura obtinuta topind pe aburi ciocolata cu 2 linguri de smantana pentru frisca si cu 1 lingura de ulei. Dupa ce se intareste glazura, se taie in bucati potrivite cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.

Aceasta prajitura "Baiadera" suporta tot felul de "contributii personale": bucatele de fructe confiate sau nuci amestecate in compozitie, chiar si bucatele de rahat colorat, diverse arome etc. Este destul de ieftina si reprezinta o modalitate excelenta de reciclare a partilor mai putin aspectuoase de la alte prajituri.

Reteta oferita de: www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!

Recomandari