Briose `flori de cires`
Briosele sunt preferatele tuturor, indiferent ca sunt simple, cu ciocolata sau cu fructe, reusesc sa ne indulceasca mereu. Si ce poate fi mai bun decat niste briose cu cirese? Iata ce reteta iti propunem pentru ziua de azi!
Ingrediente
- zahar180 g
- cirese400 g
- ou3 bucati
- unt130 g
- zahar tos1 lingurita
- drojdie1 cub
- zahar vanilat1 plic
- sare1 praf
- iaurt220 g
- faina500 g
- budinca1 plic
- zeama de lamaie0
Preparare
Ciresele se dau la blender iar ânectarulâ obtinut se pune pe foc, cu zaharul. Praful de budinca se omogenizeaza cu 3-4 linguri de apa rece si se adauga in amestecul clocotit; se amesteca continuu pana ce se face un jeleu gros, care se lasa deoparte, la racit (metionez ca se poate utiliza orice jeleu de fructe, marmelada sau gem mai consistent).
Drojdia se freaca cu 2-3 lingurite de zahar pana se lichefiaza, se adauga iaurtul amestecand continuu, apoi galbenusurile frecate cu restul de zahar (inclusiv zaharul vanilat) si sarea.
Faina se pune intr-un bol incapator, si se incepe framantarea, adaugand cate putin din amestecul de iaurt, drojdie si galbenus.
Dupa incorporarea completa, se adauga untul topit (nu fierbinte!) si se continua framantarea pana la obtinerea unui aluat neted care face basici, care se lasa in repaus pana ce isi dubleaza volumul.
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei (poza 1).
Se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara (poza 2).
Se unge aluatul cu cele 50 de grame de unt moale pe toata suprafata, apoi pe foaia de aluat se repartizeaza omogen jeleul de cirese caldut (poza 3).
Daca folositi gem sau nutella la fel, ungeti aluatul cu unt apoi cu gemul sau crema de ciocolata.
Foaia se ruleaza incepand cu latura mai scurta a dreptunghiului (poza 4).
Se unge bine suprafata de lucru cu ulei si se intinde aluatul din nou (poza 5).
Se ruleaza din nou, la fel, incepand cu latura mai scurta a dreptunghiului (poza 6).
Cu ajutorul mainilor unse cu ulei, se modeleaza ruloul, alungindu-l (ca sa se obtina o sectiune mai mica). Cu foarfeca, se taie felii de 1,5 cm grosime din ruloul format (poza 7).
Tot cu foarfeca se cresteaza circumferinta discului obtinut in cateva locuri, creand "petale" (poza 8).
Se aseaza in formele de briose si la mijlocul fiecareia se pune o jumatate de cireasa (poza 9).
In acest moment, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade. Formele cu briosele se pun pe o tava incapatoare si se lasa sa creasca aluatul pana se incinge cuptorul (poza 10).
Se pune in fiecare forma cate o bucatica mica de unt (poza 11).
Se presara cu zaharul tos (poza 12).
Se dau la cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute.
Formele sunt minunate, briosele ies foarte usor din ele.
Pentru glazura, zaharul pudra se amesteca cu atata zeama de lamaie, adaugata cate putin, pana cand se formeaza o crema de consistenta smantanii. Briosele fierbinti se glazureaza.
Reteta oferita de: www.retetecalamama.ro
Credit foto:www.retetecalamama.ro
Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!
Recomandari
Newsletter Ele.ro
- person
"astazi e o alta zi..."