Pasca cu smantana (Laura Laurentiu)

Pasca cu smantana (Laura Laurentiu)

In aceasta saptamana doamna Laura Laurentiu ne propune o reteta de pasca cu smantana. Cu toate ca multe dintre noi am fost obisnuite sa pregatim traditionala pasca cu umplutura de branza de vaci, aceasta reteta cu siguranta va face deliciul mesei de Paste.

Specificromanesc
Timp prepararemediu
Statusinedit
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
paste  
Ingrediente
  • zahar150 g
  • lapte90 ml
  • ou6 bucati
  • unt65 g
  • drojdie10 g
  • sare2 prafuri
  • esenta rom0
  • smantana250 g
  • stafide0
  • esenta de vanilie0
  • faina300 g
  • coaja rasa de portocala0
  • coaja rasa de lamaie0
Preparare

Aluatul e acelasi cu cel al cozonacului meu pe care il pregatesc cu succes la toate ocaziile: se freaca bine drojdia intr-un castronel cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se dilueaza cu laptele caldut (maximum 40 de grade) si se lasa deoparte.

Galbenusurile se freaca bine cu sarea apoi se dilueaza cu laptele cu drojdia activata. Se framanta  bine un aluat din faina, laptele cu galbenusuri, 50 de grame de unt topit si arome (se poate framanta manual sau la masina, pt. mai multe detalii dati click pe linkul cu reteta de cozonac).

Aluatul se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei, se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa creasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul (poza 1).

Aluatul se imparte in 2 parti egale, dintr-una se intinde o foaie de dimensiunea tavii, nu mai groasa de 1 cm., care se aseaza in tava bine unsa cu unt.

Se opreste o mica parte din aluatul ramas iar din restul de aluat se modeleaza un snur rasucit in 2 care se aseaza de jur imprejur in forma (poza 2). Se unge bine aluatul din forma cu restul de unt topit.

Din aluatul pastrat se modeleaza doua suluri lungi, care se indoaie in 2 la mijloc si se rasucesc de doua ori (poza 3).

Capetele ramase libere ale celor doua snururi se rasucesc intre ele, formand crucea care se va pune in mijlocul formei, peste umplutura (poza 4).

Pentru umplutura: intr-un castron marisor, galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga smantana si aromele (vanilie, coaja de lamaie) si se omogenizeaza bine.

Separat, se bat albusurile spuma tare cu praful de sare, apoi se adauga peste galbenusuri deodata cu faina.
Se omogenizeaza bine umplutura cu ajutorul unei spatule, cu miscari de la fundul vasului catre suprafata.

Se toarna umplutura in forma, peste aluat, se adauga crucea la mijloc si se unge aluatul cu galbenus de ou batut cu un strop de apa rece.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, in jur de 45 de minute, pana cand aluatul este copt iar umplutura are o consistenta de crema bine inchegata.

Radu Anton Roman indica in reteta sa timpul de coacere de 30 de minute, dupa care pasca mea arata foarte bine, asa cum se vede in poza 4.

Pasca cu smantana de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro

Recomandari