Cozonac

Cozonac

Va oferim o reteta de cozonac, simplu bun si gustos, buna pentru sarbatorile ce vor veni. Aceasta reteta de cozonac poate fi de baza pentru alte retete de cozonac, in functie de umplutura. Cu siguranta cei mici se vor bucura, indiferent de alegerea pe care o veti face.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii300 kcal
Recomandat pentru Evenimente
paste  craciun  
Ingrediente
  • zahar300 g
  • ou4 bucati
  • unt250 g
  • drojdie50 g
  • sare1 lingurita
  • vanilie0
  • rom1 lingura
  • faina1 kg
Preparare

Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita cu zahar;

Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit putin, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari;

Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca;

In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul, turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa;

Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, tinuta la cald, se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;

Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, untul topit putin cate putin. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut;

Se aduna aluatul in covata, se acopera cu un prosop curat, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore;

Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se intind pe masa de aluat, se impletesc si se pun in forme unse cu unt. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou;

Se pun in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit cam o ora. Cand sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.

Tips

La framantat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet. Vezi si urmatoarele retete de cozonac: Cozonac cu mac ; Cozonac cu nuca II ; Cozonac cu nuca I ; Cozonac moldovenesc ; Cozonac cu rahat ; Cozonac cu vanilie ; Cozonac in doua culori ; Kugelhupf Alsacian .

Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
Sunt iubiri
  • person

    "in viata iubesti cu adevarat o singura data...restul sunt doar forme ale iubirii"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
LUMANARE ARTIFICII SET24 DIVERSE CULORI

4 RON   5 RON

Ofert Ele.rochevron_right
20% reducere