Cozonac cu migdale si alune

Pentru o sarbatoare deosebita, pregatim bucate de sarbatoare precum acest cozonac cu migdale si alune. Cu multe migdale si 2 glazuri, acest cozonac cu migdale si alune este un adevarat deliciu. Acest cozonac cu migdale si alune este o placere pentru gurmanzi si copii, dar atentie cat mancati,
Recomandat pentru Evenimente
pasteIngrediente
- zahar40 g
- lapte100 ml
- migdale200 g
- ou1 bucata
- unt50 g
- zahar pudra100 g
- scortisoara1 lingurita
- apa2 linguri
- zeama lamaie2 linguri
- faina350 g
Preparare
Prepararea aluatului
Se pune faina intr-un castron, se face o adancitura in faina unde se pune drojdia frecata cu 20 g zahar si 60 ml lapte. Se lasa asa 15 minute, dupa care se adauga restul de zahar, untul, laptele, sarea, oul si coaja de lamaie;
Se framanta bine, din aluat se formeaza o bila si se lasa la crescut, la temperatura camerei, dar acoperit timp de 15 minute;
Aluatul, care intre timp a crescut putin se intinde pe masa de lucru, pe faina;
Se amesteca martipanul cu migdalele, laptele si scortisoara si se framînta bine, pana devine o masa moale;
Pe foaie se intinde umplutura, se ruleaza;
Cozonacul astfel preparat se pune intr-o tava unsa cu unt, capetele se impreuneaza prin presare, se acopera cu un servet curat si se mai lasa la crescut 15 minute;
Intre timp se incalzeste cuptorul la 180°C, cand cuptorul atinge temperatura se pune cozonacul, se lasa cca 50 minute la copt;
Se scoate dn tava si se lasa la racit;
Se pune marmelada cu 2 linguri de apa la fiert si se amesteca bine, pana devine subtire;
Cat este inca calduta se unge cu ea cozonacul;
Zaharul pudra cu 2 linguri zeama de lamîie si 3-4 lingurite mici de apa, se freaca si se pune peste glazura de marmelada.
Tips
Pentru a decora acest cozonac puteti adauga 50 g alune macinate.