Ciorba pescareasca

Daca va place ciorba de peste dar nu stiti cum sa o pregatiti va propunem o reteta inedita de ciorba pescareasca publicata de doamna Draga Olteanu Matei in cartea audio cu retete in rime: Golatatea inconjura, iar foamea da de-a dreptul. O puteti pregati chiar si de Paste.
Ingrediente
- ceapa alba4 bucati
- rosie4 bucati
- usturoi uscat3 catei
- sare0
- piper0
- leustean0
- ardei gras4 bucati
- crap500 g
- platica1 kg
Preparare
Frunzulita de marar,
Spusu-mi-a spus un pescar,
Cum anume pregateste,
Gustoasa ciorba de peste,
Denumita pescareasca ,
Si specific romaneasca.
Pot acum sa povestesc ,
Fara teama ca gresesc.
Prin ce tari am tot umblat,
Foarte des mi s-a intamplat,
Sa gasesc ciorba de peste,
Si-am dorit s-o gust, fireste.
Rar mi s-a parut gustoasa,
Cum este la noi acasa.
Nu ma mira, prin urmare,
Ca are o faima mare.
Dar, sa nu mai lungesc vorba,
Sa spun cum se face ciorba.
Intr-un ceaun nu prea mare torni apa,
Un strop de sare si-apoi, la foc potrivit,
Pana da in clocotit.
Iar cand fierbe apa, iei ardei grasi, vreo doi sau trei,
Ii rupi si ii arunci in apa.
Langa ei azvarli ceapa trei sau patru capatani,
Dupa ce le-ai spart in maini.
Cat or fierbe in legea lor,
Rastoarna in ceaun usor un castron de peste mic gingirica sau chitic,
Platica, ghigort, babusca, pietrosel, cosac, plevusca, vreun kilogram si mai bine,
Ce poti face rost, in fine.
Trei catei de usturoi si piper intreg,
Apoi, cand ceaunul clocoteste rupi si imprasti peste peste,
Vreo patru rosii frumoase cat mai mari si mai carnoase.
Le fierbi zdravan, dar iei seama sa nu scada prea mult zeama,
S-ajunga, daca se poate, aproape de jumatate.
Apoi cu indemanare s-o treci prin strecuratoare,
Rasturnand-o din ceaun intr-un vas cu smaltul bun,
Iar in zeama, de-asta data pui o ceapa, dar tocata,
Un ardei gras maricel, pe care il toci la fel.
Lasi zeama la clocotit si-acum sa ai pregatit peste mare, fara oase,
Taiat in bucati mai groase, cam asa, de-un lat de palma,
Si sa le dai drumul in zeama.
Pui cinci rosii curatate de pielite si tocate,
Leustean si mi se pare ca-i mai trebuieste sare.
Ii vei pune, in consecinta, cam cat crezi de cuviinta.
Iar cand vezi ca-s fierte toate, dai oala frumos deoparte,
Pentru ca e gata ciorba.
Si-acum, stii cum zice vorba,
âCiorba fiarta pescareste mamaliga prapadeste si ardeiu-l nimicesteâ!