Toba

Toba

Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun incepe inca din ziua de Ignat, atunci se pregatesc caltabosii, toba si sangeretele care se servesc ca aperitiv. Retetele de toba difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta.

Specificromanesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii250 kcal
Recomandat pentru Evenimente
craciun  revelion  
Ingrediente
  • sare0 dupa gust
  • piper0 dupa gust
  • ficat porc500 g
  • slanina250 g
  • dafin3 frunze
  • limba1 bucata
  • muschi de porc1 kg
  • urechi porc2 bucati
  • picioare porc2 bucati
  • stomac porc1 bucata
Preparare

Se spala si se parlesc bine picioarele si urechile, se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste prin frecare cu malai;

Se pun sa fiarba intr-o oala mare plina cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si piper si se continua fierberea;

Cand furculita patrunde usor in carne, se puna sa fiarba ficatul, limba, carnea macra de la gat, limba si muschiuletul, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine descoperita;

Se fierbe pana carnea se desprinde de pe os. Se lasa sa se racoreasca
putin in zeama in care au fiert, dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari, se amesteca cu slanina taiata felii, se sareaza si condimenteaza dupa gust. La fiert se pot pune foi de dafin si
putin vin, condimente care parfumeaza carnea si o fac mai gustoasa;

Cu acest amestec se umple un stomac de porc pregatit cu multa atentie inainte. In amestecul de carne se adauga un pahar mare din zeama in care a fiert carnea, aceasta avand rostul de a lega carnea;

Odata umpluta, toba se leaga la capatul unde a fost umpluta se pune
apoi sa fiarba 2 ore la foc mic in apa calda, de preferat chiar in apa in care a fiert carnea;

Se raceste in zeama in care a fiert. Se scoate si se pune intre doua scanduri curate, cu o greutate deasupra. Se lasa rece si se mananca peste o zi.

Tips

Inainte de a incepe prepararea tobei, stomacul se goleste, se rade usor cu lama unui cutit, se spala in mai multe ape reci. Ca sa se albeasca si sa dispara orice urma de grasime sau de murdarie, se freaca usor cu malai. Se limpezeste in mai multe ape reci si se lasa sa se scurga; Exista si varianta de toba cu sange, atunci in loc de zeama se adauga sange pastrat la taierea porcului, in care s-a amestecat o lingura de sare ca sa nu se inchege. Toba se serveste rece, ca gustare, taiata in felii nu prea groase, cu lamaie, mustar sau muraturi.

Recomandari