Vinete portugheze

Vinete portugheze - o mancare calda, foarte gustoasa si foarte accesibila, datorita legumelor de sezon, precum - vinetele, rosiile, ardeii si alte legume pline de vitamine. Vinetele portugheze sunt absolut delicioase. Incingeti cuptorul si... spor la treaba!
Ingrediente
- zahar1 lingurita
- ceapa alba2 bucati
- unt1 lingura
- usturoi uscat1 catel
- piper0 dupa gust
- pesmet1 lingura
- vinete4 bucati
- faina2 linguri
Preparare
Se taie vinetele felii si se oparesc;
Se scurg, se sareaza si se pun pe un fund de lemn cu un teasc deasupra, timp de 20 de minute;
Se infierbanta o lingura de unt si se prajesc cepele taiate marunt;
Se adauga rosiile, taiate in doua, un fir de usturoi, cimbru, dafin, sare piper si zahar;
Se lasa sa fiarba inabusit 30 de minute, pana ce se ingroasa sosul;
Se sterg feliile de vinete, se bat in faina si se prajesc in untura;
Se trece sosul prin sita, se pun cateva linguri pe fundul unei forme rezistente la foc si deasupra cateva feliute de telemea;
Se aseaza feliile de vinete, se repeta din nou, punand sos, felii de branza si vinete;
Cand totul este asezat se toarna sosul care a mai ramas, se presara branza rasa amestecata cu pesmet, se stropeste cu unt, si se da la cuptor, la foc iute.
Tips
Vinetele portugheze se servesc cat sunt inca calde.