Tajine cu lamai murate

Tajine cu lamai murate

Iata o reteta delicioasa care te va ajuta sa tii gripa departe: tajine de pui cu lamai murate. Nu este o reteta complicata, insa trebuie foarte multa atentie pentru ca aceasta mancare sa nu iasa prea acra sau prea amara. Asadar, hai sa incercam sa preparam ceva gustos si hranitor.

Specificmarocan
Timp prepararemediu
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
cina romantica  
Ingrediente
  • ardei iute1 bucata
  • cartof1 kg
  • ceapa alba3 bucati
  • lamaie2 bucati
  • patrunjel2 legaturi
  • rosie3 bucati
  • telina3 radacini
  • usturoi uscat2 catei
  • ulei de masline100 ml
  • chimen1 lingura
  • piper1 lingurita
  • stafide3 linguri
  • sofran1 praf
  • zahar brun1 lingura
  • coriandru1 lingura
  • dafin1 frunza
  • pui1 kg
  • paprika1 lingura
  • sare grunjoasa1 lingura
Preparare

Am folosit bucati de cocos de casa, poate si acesta a fost un motiv pentru care mancarea a avut un gust atata de incercat.

Se curata si se toaca marunt usutroiul (poza 1); se limpezeste o lamaie murata si se taie marunt (poza 2); se toaca o ceapa, fara a fi nevoie sa se toace prea marunt (poza 3); se toaca si ardeiul iute

Usturoiul, ceapa, lamaia si ardeiul iute se pun in blender, adaugandu-se 1 legatura de patrunjel verde. Se adauga coriandrul macinat, chimenul, paprika, frunza de dafin rupta in bucati, zaharul brun, sarea si piperul.

Sofranul se dizolva in 100 de ml. de apa calda si se adauga peste ingredientele din blender. Amestecul de ingrediente se da la blender aproximativ 1 minut, apoi se adauga uleiul de masline si se omogenizeaza bine.

Acest amestec, am aflat eu din filmulet, se numeste "chermoula" si este marinata specifica in care se va marina carnea. Zis si facut, am pus carnea intr-un bol si am turnat "chermoula" deasupra. Pare-se ca cel mai indicat ar fi sa se marineze peste noapte iar minimum 2 ore, atata cat am si lasat-o eu.

Dupa trecerea celor doua ore, am despicat pe lungime tijele de telina si le-am asezat in forma de gratar pe fundul vasului tajine (asta e din alt film, dar a fost de mare folos).

Am adaugat apa doar cat sa acopere tijele de telina (cam 1 cana), apoi am asezat 2 cepe taiate pestisori, amestecate cu rosiile taiate cubulete (in cazul meu, cu cele doua rosii din bulion maruntite si ceva din zeama lor) si cu 3 linguri de "chermoula".

Au urmat bucatile de pui scurse de "chermoula".

Deasupra, am pus cartofii curatati si taiati in sferturi, amestecati cu aceeasi marinata.

Am amestecat in marinata ramasa 1 legatura de patrunjel verde taiat in bucati mari si am pus totul peste cartofi, apoi am presarat stafidele si am asezat 1/2 de lamaie murata taiata in felii subtiri.

Bun! Capacul peste vas si pe foc! Am pus mancarea pe foc iute pana a dat in clocot, apoi am mutat vasul pe ochiul cel mai mic, redus la minimum, doar ca sa intretina clocotele mici.

In filmulet cel care pregateste tajine zice ca 45 de minute ar fi de ajuns, au am lasat mancarea pe foc 1 ora, lucru explicabil, cocosii mei de ograda au fost mai indaratnici la fiert. Nu am ridicat capacul si nu am amestecat deloc in primele 45 de minute.

Tajine cu lamai murate de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro

Recomandari