Stifado

Stifado este o mancare delicioasa de ceapa si carne de vita, intr-un sos delicios. Ingredientele din sosul acestui stifado fragezesc carnea si ii dau un gust nemaipomenit. Vinul impreuna cu mirodeniile din acest stifado sunt o combinatie plina de savoare, iar stifado este o mancare picanta si de
Ingrediente
- ceapa alba1 kg
- patrunjel4 linguri
- rosie250 g
- ulei de floarea-soarelui6 linguri
- vin rosu100 ml
- usturoi uscat3 catei
- sare0 dupa gust
- piper0 dupa gust
- bulion2 linguri
- carne de vita1500 g
- cuisoare3 boabe
- nucsoara3 g
- otet de vin3 linguri
- dafin3 foi
Preparare
Se spala carnea, se zvanta si se taie in cubulete de circa 2 cm latime;
Se curata usturoiul si se toaca marunt;
Se pune untdelemnul sa se incinga intr-o oala. Se pun pe rand bucatile de carne sa se prajeasca, invartind cu 1 lingura, ca sa se rumeneasca pe toate partile. Se sareaza, se pipereaza, se scoate carnea afara;
Usturoiul tocat, frunzele de dafin, nucsoara, cuisoarele si chimenul se pun in grasimea ramasa si se incing;
Se pune inapoi carnea prajita, bulionul de rosii si se amesteca bine. Se adauga otetul si se lasa sa dea cateva clocote, vreme de 3 minute. Se adauga 1/2 l apa amestecata cu rosiile pasate (lichidul trebuie sa acopere putin carnea). Se pune vinul, se gusta de sare, se pune la fiert cu capac, pe flacara mica, vreme de 1 ora;
Se oparesc cepele cu apa clocotita si se lasa sa se infuzeze un minut. Se arunca apa si se clatesc cu alta apa, rece;
Se scot cepele din coji prin presare. Cepele intregi se pun in mancare si se mai lasa sa fiarba 1 ora, pe foc mic. La final, se adauga patrunjelul tocat.
Tips
Dupa gust, se poate presara pe acest stifado, branza de oaie uscata, rasa; Se serveste foarte bine langa orez.