Cassoulet
Din banala dar magica fasole se pot prepara mancaruri delicioase si pline de savoare, precum cassoulet. Cassoulet este o mancare de fasole boabe foarte satioasa, dupa care francezii se dau in vant. Dar acest cassoulet este de fapt o mancare atat de completa, plina de arome si apetisanta, incat nici
Ingrediente
- ceapa alba5 bucati
- patrunjel3 fire
- usturoi uscat6 catei
- cuisoare6 bucati
- dafin2 foi
Preparare
Se pune fasolea la inmuiat intr-o oala mare, se adauga 2 l de apa si se lasa
peste noapte sa se inmoaie;
Se curata 3 cepe si se infig in ele cuisoarele. Soriciul se pune in apa clocotita si se lasa sa fiarba cateva minute;
Se leaga cu o ata patrunjelul, cimbrul si o foaie de dafin;
Se fierbe fasolea circa o ora in apa in care a fost inmuiata, impreuna cu cele 3 cepe impanate, soriciul, buchetul de ierburi aromate si 3 catei de usturoi curatati de coaja. Se adauga carnatul si se fierbe si el
impreuna cu fasolea, circa 1/2 ora;
Intre timp carnea spalata si zvantata de porc se taie bucati potrivite, iar costita se taie cubulete;
Se prajesc toate in untura incinsa, se toaca marunt celelalte 2 cepe si cei 3 catei de usturoi, se prajesc si ele cateva minute impreuna cu carnea, dupa care se adauga si foaia de dafin ramasa;
Se scurge fasolea, iar zeama de toarna peste carne. Se adauga rosiile
curatate de pielita si taiate marunt si se fierb incet, impreuna cu carnea la foc mic, aproximativ o ora;
Pe fundul unei forme rezistente la foc se aseaza soriciul, iar peste el se toarna jumatate din fasole. Peste fasole urmeaza bucatile de carne si deasupra restul de fasole, in care s-a incorporat carnatul taiat felii.
Peste amestecul de fasole si carne se presara pesmetul, se baga in cuptorul incins la 200 grade C si se lasa sa se rumeneasca circa 30 de minute.
Tips
Langa cassoulet putem servi muraturi asortate, castraveti sau gogosari.