Miel la protap

Miel la protap

In apropierea sarbatorilor de Paste, in Grecia se simte peste tot mirosul mieilor la protap. Unii sunt pregatiti la protap modern care nu necesita foarte multa supraveghere, insa cei mai multi prefera preagtirea mielului in mod traditional stand ore in sir rotind protapul manual. Mielul se gateste

Specificgrecesc
Timp prepararelaborios
Statustestat
Calorii400 kcal
Recomandat pentru Evenimente
paste  
Ingrediente
  • miel1 bucata
  • usturoi uscat0 dupa gust
  • ulei de masline0 dupa gust
  • oregano0 dupa gust
  • sare0 dupa gust
  • piper0 dupa gust
  • suc de lamaie0 dupa gust
Preparare

Dupa spusele expertilor locali, cel mai bun miel pentru protap trebuie sa cantareasca in jur de 10-11 Kg si se tine la jar cam 3-4 ore;

Aprinde focul cu 2 ore inainte de a gati. Protapul trebuie sa fie cu 30 cm mai lung decat mielul pentru a se pastra o distanta de 15 cm la ambele capete.

Strapunge-l printre picioarele din spate in stomac si apoi protapul trebuie sa iasa pe gura. Lega-i picioarele din fata si din spate, dar si de mijloc, pentru a nu avea surpriza sa cada atunci cand va fi intors;

Unge-l cu suc de lamaie si oregano;

Trebuie rotit cu mare atentie la inceput pentru a nu se arde, dupa ce se rumeneste putin unge-l cu ulei de masline din cand in cand, cam la 15 min;

Pentru a-l unge poti folosi o pensula;

Timpul de gatit depinde de dimensiunile mielului;

Cand este gata trebuie sa fie bine rumenit si sa aiba o culoare auriu-maronie.

Recomandari