Prajitura cu piersici si bezea

Prajitura cu piersici si bezea

Piersica reprezinta fructul preferat al multor gospodine atunci cand vine vorba de preparat o prajitura delicioasa, aromata si acrisoara in acelasi timp, asa ca urmeaza sfatul nostru si pregateste celor dragi un deliciu de Sfanta Marie!

Specificromanesc
Timp prepararemediu
Statustestat
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  cina romantica  onomastica  
Ingrediente
  • zahar6 linguri
  • piersica5 bucati
  • unt0
  • sare1 praf
  • pesmet2 linguri
  • branza de vaci150 g
  • faina250 g
  • coaja rasa de lamaie0
  • galbenus2 bucati
  • albus4 bucati
  • zeama de lamaie0
Preparare

Inainte de orice, vreau sa va spun ca in cazul in care nu aveti branza de vaci acasa, nu trebuie sa va abtineti de la a pregati aceasta prajitura, aluatul se poate inlocui cu succes cu un alt aluat fraged dupa placul vostru, eu vi l-as recomanda pe acesta: placinta cu rubarba si capsuni.

N.R. - primele 5 ingrediente din lista sunt pentru aluat, urmatoarele 3 pentru umplutura, urmatoarele 3 pentru bezea, iar restul de 4 sunt in plus pentru ornat.

Daca totusi veti opta pentru aluatul cu branza de vaci, iata cum se face:

1. untul rece taiat bucatele, branza de vaci faramitata, sarea si faina si pun intr-un castron (prima poza din colaj - poza 1);

2. cu o furculita se zdrobesc ingredientele si se amesteca bine pana la obtinerea unui aspect nisipos (a doua poza din colaj - poza 1);

3. se adauga galbenusurile (a treia poza din colaj - poza 1);

4. Se framanta rapid, ca sa nu se incalzeasca excesiv aluatul de la caldura mainilor, doar cat sa se obtina un aluat potrivit de elastic, nelipicios (a patra poza din colaj - poza 1). Daca aluatul e prea tare, se adauga cate 1 linguritade apa rece pana la obtinerea consistentei potrivite, daca, dimpotriva, e prea moale, se adauga pe rand cate o lingura de faina.

5. Aluatul se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.
Inainte de a trece timpul de asteptare al aluatului, se pregatesc piersicile, care trebuiesc bine spalate si taiate in jumatati sau in sferturi pentru a indeparta samburii. (poza 2)

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
Aluatul se intinde, cu ajutorul sucitorului, pe planul de lucru presarat cu faina, intr-o foaie cu grosimea aproximativa de 1/2 cm.(poza 3)

Se unge cu unt o tava (eu am folosit o tava ceramica cu dimensiunea de 30×22 cm.), se infasoara foaia de aluat pe sucitor si se transfera cu ajutorul acestuia in tava. Se ajusteaza marginile aluatului la o inaltime egala de jur imprejurul tavii (din resturile de aluat se pot face niste saleuri, daca se ung cu ou si se presara cu susan, mac sau cascaval). (poza 4)

Se feliaza piersicile (sa se obtina cam 8-10 felii dintr-o piersica), se pun intr-un castron si se presara cu faina si zaharul. (poza 5)

Se amesteca usor, asa incat feliile de piersici sa se imbrace uniform in ingredientele solide.
Se presara deasupra aluatului din tava cele 2 linguri de pesmet apoi se aseaza deasupra piersicile imbracate in zahar si faina. Zaharul si faina ramase in castron se imprastie pe deasupra. Optional, se pot aseaza de jur imprejur benzi decorative modelate din resturile de aluat. (poza 6)

Se da imediat la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, la o inaltime medie. Prajitura se va coace fara bezea pentru primele 30 de minute.

Cat timp prajitura e in cuptor, se bat albusurile spuma tare, se adauga pe rand zaharul (cate 1 lingura) si zeama de lamaie sau limeta. Bezeaua se bate pana cand zaharul este complet dizolvat.

Dupa trecerea primelor 30 de minute de coacere, se scoate prajitura din cuptor si temperatura se reduce la 160 de grade Celsius.

Se acopera rapid suprafata prajiturii cu bezeaua si, optional, se presara cu coaja rasa de lamaie sau limeta. (poza 7)

Se coace in continuare timp de 30-40 de minute, pana cand bezeaua se coloreaza intr-un auriu – rozaliu placut si este destul de ferma la atingere. (poza 8)

Pofta buna! (poza 9)

Prajitura cu piersici si bezea de la www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Sursa foto: www.retetecalamama.ro

Tips

Se lasa sa se raceasca in tava (desi noi ne-am napustit pe ea in stadiul de `calduta`) apoi se portioneaza in portii generoase, asta ca sa nu se solicite la nesfarsit suplimente.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right

 

Ofert Ele.rochevron_right
% reducere