Placinta cu capsune si rubarba

Placinta cu capsune si rubarba

Sarbatorim sezonul capsunelor cu o placinta cu aromatele capsune si rubarba. Desi la o prima vedere cele doua nu par sa se combine, adevarul este ca dulceata capsunelor balanseaza gustul acrisor al rubarbei.

Timp prepararelaborios
Statusinedit
Calorii0 kcal
Recomandat pentru Evenimente
zile de nastere  cina romantica  ziua copilului  onomastica  
Ingrediente
  • zahar0 dupa gust
  • capsune454 g
  • lapte2 lingurite
  • sare1 lingurita
  • amidon3 lingurite
  • suc de lamaie1 lingurita
  • scortisoara2 g
  • rubarba454 g
  • unt nesarat226 g
  • apa60 ml
  • faina350 g
Preparare

Preparea aluatului:

Intr-un robot de bucatarie se pune faina, sarea si zaharul si se amesteca pana sa combina. Se adauga untul si se amsteca pana se obtine o mixtura texturata. Apoi se toarna usor 60 ml de apa rece pana cand coca isi mentine forma atunci cand este ciupita. Daca este necesar se mai adauga apa. Nu amesteca mai mult de 30 de secunde.

Pune aluatul pe suprafata de lucru si modeleaza-l intr-o bila. Imparte aluatul in doua, aplatizand fiecare bila intr-un disc, acopera-le cu o folie de plastic si baga-le la frigider timp de o ora, inainte de a le folosi. In acest moment untul se va raci si glutenul din faina se va relaxa.

Dupa ce a trecut timpul, scoate aluatul si ruleaza-l pana faci un cerc de 30 de cm. Impatureste aluatul in jumatate si pune-l intr-o tava de 23 de cm. Indeparteaza excesul de faina si taie surplusul de aluat de pe marginea tavii. Pune la frigider aluatul si acopera-l cu o folie de plastic, in timp ce faci umplutura.

Scoate a doua bila de aluat si ruleaza-o intr-un cerc de 30 de cm. Foloseste un cutit de pizza si taie foaia de aluat in benzi de 2 cm grosime. Pune benzile pe hartie de copt, acopera-le cu o folie de plastic si baga-le in frigider timp de 10 minute.

Umplura pentru placinta:

Taie capsunele si rubarba in cubulete si pune-le intr-un bol. Intr-un bol mai mic amesteca amidonul, zaharul si scortisoara.

Scoate aluatul din frigider si presara 2 lingurite din compozitia de zahar pe suprafata aluatului. Adauga restul compozitiei peste capsune si rubarba si amesteca usor, apoi pune mixtura de fructe in tava cu aluat. Toarna o lingurita de suc de lamaie peste fructe si 2 lingurite de zahar.

Scoate benzile de aluat de frigider si incepe sa le pui, din centru pe cea mai lunga, adaugandu-le pe cele mai mici de o parte si de alta a centrului, lasand spatiu intre ele de 2,5 cm. Apoi adauga benzi de aluat perpendicular pe cele puse anterior.

Inmoaie o pensula in lapte si da-o peste benzile de aluat iar apoi pulverizeaza-le cu zahar. Acopera placinta cu o folie de plastic si bag-o la frigider in timp ce incalzesti cuptorul la 400 de grade C. Pune placinta pe in partea inferioara a cuptorului, la o treime de flacara.

Coaca placinta timp de 35 de minute, iar daca marginile se coc prea mult fa un cerc din folie de aluminiu si pune-o de jur imprejurul placintei. Coaca inca 10 minute placinta pana cand crusta devina maro aurie iar sucul din fructe incepe sa faca balonase.

Scoate placinta si las-o la racit timp de cateva ore. Serveste-o la temperatura camerei alaturi de o cupa de inghetata de vanilie.

Poti tine restul de placinta in frigider timp de 3 zile.

Recomandari