Sfaturi proaspete pentru cosuletul cu verdeturi

06 Mar 2008 00:00
Specialistii in nutritie recomanda astazi drept sanatoasa, hrana preparata din legume si fructe specifice sezonului si zonei in care traim.

Romanii au stiut dintotdeauna acest lucru.

Iata de ce, primavara, ei se supun unei cure de purificare a intregului organism.

La inceput de primavara urzicile, stevia, spanacul, loboda sau leurda va pun la dispozitie proprietatile lor extraordinare.

Aceste verdeturile, pline de prospetime si savoare contin vitamine, minerale si fibre, au foarte putine calorii si pot fi consumate atat crude, cat si gatite.

Preparatele ideale, care le valorifica integral calitatile nutritive, sunt salatele, foarte savuroase cand stii sa le prepari si sa le combini cu mirodeniile potrivite. De exemplu, cele cu gust putin amarui pot fi consumate cu diverse sosuri.

Verdeturile pot deveni garnituri delicioase, rumenite in ulei, alaturi de ceapa sau usturoi, pana devin moi.

Pot fi folosite si la pregatirea sandwich-urilor - pe langa carne, mezeluri, se pot adauga o serie de frunze aromate.

Si, nu in ultimul rand, la ciorbe, borsuri, sosuri, piureuri. Datorita bogatiei lor in vitamine (C, E), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu), fibre alimentare, cura cu verdeturi este recomandata primavara, pentru detoxifierea si revigorarea organismului.

Spanacul se consuma crud, in salate sau sub forma de suc (un pahar in fiecare dimineata). Bogat in fibre si usor de digerat, previne constipatia. Spanacul nu se fierbe, ci se caleste usor in unt sau se prepara la abur, 5-10 minute.

Urzicile pot fi servite crude, in salate, sau fierte, frecate cu usturoi si zeama de lamaie.

Rubarba trebuie neaparat gatita. Se poate adauga in supele de fructe, compot, gemuri si placinte, dar este potrivita si in combinatie cu carnea de miel.

Papadia se foloseste la salate.

Untisorul se prepara ca salata sau in ciorbe.

Leurda se poate consuma ca atare sau in salate. Se poate face ciorba, la fel ca si cea de salata, fara a se adauga usturoi. Frunzele proaspete de leurda se maruntesc si se presara pe paine prajita, in supe, sosuri, salate si alte mancaruri.

Stevia se prepara cel mai frecvent sub forma de salata, ciorba sau mancare.

Frunzele de macris se prepara in acelasi mod ca si spanacul sau stevia, gustul caracteristic facandu-l potrivit insa si pentru supe, borsuri, piureuri sau pentru preparatele din miel.

Frunzele ofilite de salata se improspateaza tinandu-le circa 15 minute in apa calda.

Preparatele din zarzavat vor fi apetisante si aromate daca le adaugi marar verde, patrunjel si ceapa.

Verdeata isi recapata proaspetimea daca o pui in apa rece cu putin otet.

Cateva picaturi de suc de lamaie, adaugate in salata dupa preparare, ii pastreaza vitamina C.

Patrunjelul isi mentine aroma daca il speli cu apa calda.

Spanacul proaspat se poate pastra maximum 3-4 zile la frigider.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.60
(1904 voturi)
4465 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!