Branzeturi de legenda din tinutul Taga

28 Sep 2011 00:00
Legenda incepe demult, cand tinutul de la Taga era sub stapanirea unui grof puternic si bogat.

Intr-o buna zi cativa tarani mai curajosi au nesocotit poruncile grofului si au luat din casul lui.

Pentru ca nu vroiau sa fie surprinsi au ascuns casul in grota din apropierea satului Nasal.

Inspaimantati de gestul lor si de razbunarea grofului taranii nu s-au grabit sa isi ia casul din pestera.

Au trecut saptamani pana cand unul dintre ei si-a luat inima in dinti si a intrat in pestera sa vada ce s-a ales de casul ascuns.

Convins ca va gasi casul stricat, mare i-a fost mirarea cand l-a gasit in stare buna. Branza isi schimbase culoarea intr-un galbui-rosiatic, si era foarte buna la gust.

In cele din urma, groful a aflat de isprava taranilor si i-a pedespsit, dupa care a inceput el insusi sa isi tina branza in pestera. Asa s-a nascut branza Nasal, cu care groful isi servea toti oaspetii, mandru de gustul ei.

Povestea Taga continua cu inceperea productiei, in 1954, intr-o casa din apropiere. Branza era pusa in forme de lemn, iar pentru protejarea suprafetei se folosea gipsul.

Din 1971 a inceput consolidarea grotei si imbunatatirea tehnologiei de preparare iar accesul in pestera a fost legat direct de fabrica de lapte.

In grota exista o temperatura si o umiditate constante, respectiv de 14C si 90 - 95 %. Astfel, bacteria care traieste in roca pesterii (Brevibacterium Linens) transforma branza obisnuita intr-o specialitate recunoscuta in toata lumea.

Gama Branzeturilor de la Taga cuprinde Branza de Nasal, un produs cu denumire de origine protejata in Uniunea Europeana, branza Alpina si Alpina Afumata, dar si Montana si Tarnava

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.67
(152 voturi)
3050 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!