Verde pentru bucataria de primavara

12 Mar 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Specialistii in nutritie recomanda astazi drept sanatoasa, hrana preparata din legume si fructe specifice sezonului si zonei in care locuim.

Romanii au stiut dintotdeauna acest lucru. iata de ce, primavara, ei se supun unei cure de purificare a intregului organism.

Biserica ortodoxa la randul ei, indica in acest moment si o purificare spirituala. Este vorba de postul Pastelui, care tine sase saptamani si care este respectat mai ales in sate.

Oamenii se supun perceptelor religioase, respectand postul, deoarece intregul organism simte nevoia unei hrane mai proaspete, mai usoare, in deplin acord cu toate prefacerile care se petrec in natura in acest moment.

La inceputul primaverii, cand zapada se topeste, pe toate maidanele, in toate curtile, pe campuri si in paduri, scot capul la lumina o serie de plante modeste, din care romanii pregatesc cu mare placere un mare numar de feluri de mancare.

Astfel provenite din gradina, padure sau solarii, in piete se gasesc urzici si stevie, hatmatuchi si grausor, dar si salata verde, spanac, ceapa proaspata, ridichi si loboda.

Toate aceste verdeturi se pot gasi pe tarabele din din piata, legate frumos in manunchiuri de oamenii care le-au cules. In acest fel, pana si cei de la oras pot gusta din vitaminele primaverii.

Rasarite la momentul oportun, dupa o iarna in care oamenii au fost lipsiti de legume proaspete, ele vin sa completeze carentele unei alimentatii monotone, bazata mai mult pe carne si radacini.

In aceasta perioada a anului, pe nedrept banalizatele "verdeturi" nu sunt doar o binevenita schimbare in dieta, ci si o adevarata oaza de sanatate pentru orice persoana, in special pentru copii si cei cu probleme ponderale.

Verdeturile de sezon sunt cel mai mare cadou facut de primele raze de primavara pentru organismul nostru, privat pe timpul iernii de vitamine, minerale si substante active.

Din aceste frunze fragile, se prepara cu precadere salate. Iata cateva dintre plantele de primavara, "buruienile", care bine spalate si asezonate cu ulei, sare, otet sau lamaie, dupa tipicul unei salate obisnuite, fac deliciul acestei perioade:

- untisorul sau grausorul - creste prin padure, dar si in locuri deschise. Face o frumoasa floare galbena. Se folosesc frunzele mici si rotunde, cu gust acrisor;

hatmatuchi - seamana cu patrunjelul, dar are frunzele mai fine si mai deschise la culoare si miroase precum tarhonul;

- leurda sau ceapa ciorii - frunzele ei sunt asemanatoare cu cele ale lacramioarelor sau ale lalelei, doar un pic mai pufoase. Are un pregnant miros de usturoi si este buna in salate, combinata cu spanacul, in cure de 2 saptamani sau chiar sub forma de piure. In Olanda, leurda a fost declarata planta mileniului trei;

- laptuca sau papadia - cand planta este foarte tanara, frunzele ei se folosesc pentru o salata delicioasa.

- urzicile au continutul de fier mai important decat cel din spanacul de cultura. Deseori, zeama in care au fiert frunze de urzici este recomandata ca tonic. Este adevarat ca atat culesul, cat si spalatul urzicilor nu sunt treburi prea comode.

Cu toate acestea, romancele prepara cu bucurie in acest sezon piure de urzici. Bine spalate, frunzele se fierb, se paseaza, se freaca cu ulei si mujdei de usturoi si se servesc alaturi de oua ochiuri sau friptura. Un alt fel de mancare foarte apreciat este pilaful de urzici;

- deosebit de apreciata este stevia, o alta buruiana din care se prepara foarte simplu o mancare delicioasa de stevie, dar merge perfect in toate combinatiile vegetale dintr-o salata. Nu uita de uleiul de masline si sucul de lamaie;

- ceapa este nelipsita in toate combinatiile de salate, ca si varul ei, usturoiul. In stadiu verde, ceapa nu are acel miros greu si gust iute. De consumat, de preferinta, cu ridichi rosii, salata sau spanac;

- usturoiul daca este verde, merge de minune in orice combinatie fantezista de salate, in special cu ulei de masline;

- spanacul orice salata in care adaugi frunze crude de spanac va fi excelenta. Vei fi surprinsa de gustul delicios si de senzatia fierului continut, care se simte direct pe papilele gustative;

- loboda este buna sub forma de salata sau suc proaspat este la fel ca rudele sale, foarte gustoase si extrem de bune pentru sanatate.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.55
(1807 voturi)
6525 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!