Totul despre supa

19 Ian 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Supa este un fel de baza pentru o masa dintr-un singur fel, o infuzie de arome produsa de un bulion de baza bun si o preparare atenta.

Supele pot fi ingrosate, pasate, congelate si reincalzite. Ele pot fi servite cu o larga varietate de garnituri, astfel incat sa se potriveasca in cele mai complexe sau simple ocazii.

Supa este un lichid savuros, care se prepara de cca 5000 de ani din combinatii infinite de ingrediente, de la cartoful cel modest pana la cel mai exotic peste, din tot soiul de legume si din toate felurile de carne. Este excelenta pentru sanatate, supa poate fi preparatul de baza pentru diverse cure de slabire sau poate deveni mai consistenta prin adaosuri de paste, paine, orez...

La prepararea supei se pierd putine elemente nutritive, deoarece in timpul fierberii esenta ramane in zeama. Totusi vitamina C este distrusa la expunerea la caldura, astfel incat toate legumele verzi trebuie sa fie adaugate in supa cat mai tarziu posibil.

Prepararea in prealabil a supelor

In afara supelor de peste, care sunt mai gustoase proaspat preparate, majoritatea supelor pot fi facute cu o zi inainte si apoi reincalzite.

Supele de carne in special isi vor imbogati aroma daca sunt facute dinainte, excesul de grasime se va solidifica la suprafata, putand fi astfel usor eliminat.

La supele care contin alimente care se intaresc, cum sunt pastele sau cartofii, poate fi necesar sa se mai adauge bulion inainte de reincalzire.

Toate supele trebuie sa dea in clocot inainte de a fi servite.

Bulionul si condimentarea

Bulionul de legume de buna calitate ramane componenta cea mai importanta a unei supe gustoase. Trebuie realizata o fiertura de baza din cat mai multe legume: morcovi, telina, ceapa, albitura ..., la care se adauga eventual un concentrat de legume din comert, caz in care se evita adaugarea sarii.

Piperul este in general binevenit, daca este adaugat cu masura, la fel si alte mirodenii si verdeturi proaspete.

Ingrosarea supelor

Se adauga faina la inceputul gatitului, inainte de turnarea bulionului;
Se toarna in supa inainte de servire o pasta din unt si faina;
Se toarna in supa fierbinte fulgi de cartofi sau orez macinat;
Se fierbe supa fara capac;

Daca totusi supa este prea groasa se adauga bulion sau lapte.

Pasarea supelor

Pasarea sau amestecarea ingredientelor fierte cu zeama lor da supei o textura savuroasa si uniforma. Aceasta se poate face manual printr-o sita sau cu ajutorul mixerului, neaparat insa dupa ce se raceste supa.

Garnituri si adaosuri

Supele pot fi inviorate ca aspect si gust, devenind astfel mai hranitoare.
Supele simple pot fi imbunatatite cu:

  • putina smantana sau iaurt;
  • ierburi aromate;
  • legume proaspat tocate;
  • mirodenii colorate, gen boia.

    Exista si garnituri mai elaborate, pornind de la cel mai vechi obicei, care dateaza din Evul Mediu, de a turna supa, peste paine prajita.

    Paine prajita sau crochete

    Ingrediente: 2 felii de paine sau 2 chifle, 50 ml ulei.

    Se taie coaja de la paine, iar miezul se taie in cuburi de cate 1 cm. Daca se fac din chifle, nu se indeparteaza coaja. Se incinge uleiul in tigaie si se pun cuburile de paine sau de chifle si se amesteca mereu pana devin aurii. Se scot cu spumiera, se pun in castron si se servesc la diferite supe (supa de chimen, supa cosasului, supa de mazare uscata etc).

    Taitei framantati

    Se framanta oul cu atata faina cat sa obtinem o coca tare, elastica. Nu se pune sare pentru ca aceasta o inmoaie. Se face o turtita si se lasa 10 minute sa stea, apoi se intinde o foaie foarte subtire. Se ruleaza foaia pe un sucitor si se taie in lungul ei. Din aceasta se pot taia apoi taitei ingusti, lati, patratele sau frunzulite cu cutitul pentru coltunasi. Melcisorii se fac din patratele infasurate pe varful unei andrele si trecute peste spata. Taiteii taiati se lasa la uscat si se pastreaza in saculet de panza la loc uscat.

    Lipie cu ceapa

    Ingrediente: 1 ou, 40 g unt, 1 lingura de faina, 1 legatura de ceapa verde, sare, piper macinat.
    Se freaca galbenusurile spuma cu 20 g unt, se sareaza, se pipereaza, se adauga ceapa taiata marunt cu cozi cu tot, faina si albusul batut spuma tare. Restul de unt se incinge in tigaie, se toarna compozitia si se coace in cuptor. Se rastoarna pe un fund de lemn, se taie cuburi si se imparte in farfurii. Se servesc cu supa de carne.

    Zdrente

    Ingrediente: 1 ou, 50 g faina, sare.
    Se bate oul bine, se adauga faina si sarea si se lasa o jumatate de ora sa stea. Se da compozitia printr-o strecuratoare cu gauri mari direct in supa, in timp ce fierbe. intre timp, se amesteca in supa ca sa se imprastie. Dupa ce da intr-un clocot se iau de pe foc.

    Mazariche

    Se prepara la fel ca si zdrentele, insa nu se fierb in supa, cl se prajesc in ulei incins in tigaie, amestecand incontinuu, pana se rumenesc toate bobitele. Se servesc la supa de carne.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.44
    (4369 voturi)
    17930 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!