Tipuri de paste

01 Feb 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Pastele sunt un produs simplu, si pot fi preparate chiar si acasa, daca se respecta ingredientele si proportia acestora. Secretul pastelor gustoase sta in simplitate si puritate. Cu toate acestea, multa lume prefera sa cumpere pastele, care se gasesc in numeroase forme.

Pastele apar in multe forme si aceaasi forma exista de marimi si grosimi diferite. Exista cca 400 de tipuri de paste, date de forma si marimea lor.

Cele mai mici paste se folosesc in supe, cele lungi sau late se folosesc cu sosuri diverse, cele tubulare si de forme speciale se folosesc la mancaruri, budinci, salate. Unele paste au forme de marime favorabila pentru umplerea lor cu diverse branzeturi sau carne sau legume.

Numele pe care il primesc pastele provine, in general, de la zonele din care au aparut aceste tipuri de paste.

In materie de gust pastele se prepara cu diverse sosuri, pe masura ce forma este mai putin complicata si reteta este mai putin complexa. La forme mai complicate, merg sosurile grunjoase. La pastele subtiri merg sosurile fine.

Tipuri de paste in functie de compozitie

In functie de tipul de faina din care sunt facute, pastele sunt:

  • Paste din faina de grau sau din gris;
  • Paste din faina integrala, adica din bobul de grau cu tot cu coaja, ele nu contin de obicei si oua, sunt mai inchise la culoare;

    Paste din grau cu oua, calitatea lor fiind in functie de cantitatea de oua, sunt mai galbene.
    Pastele se pot folosi proaspete, imediat atunci cand sunt preparate sau se pot usca mai intai si folosi atunci cand se doreste, in stare uscata.

    In afara faptului ca exista foarte multe feluri de paste, ele pot face si colorate, datorita unor ingrediente adaugate la prepararea pastelor. Culoarea lor normala este galbena, pot aparea colorate in:
  • verde din cauza de spanac sau broccoli;
  • rosu din cauza tomatelor;
  • galben intens din cauza sofranului;
  • maro din cauza ciupercilor.

    Tipuri de paste in functie de forma

    Pastele lungi

  • cappelli d'angelo, spaghetti, linguine, bucatini, fusilli lungi.
    Se servesc, in general, cu sos de rosii, sosuri pe baza de verdeata, sos carbonara sau sos Bolognese.

    fettuce: tagliatelle, pappardelle, fettuccine, tonarelli, tagliolini, paglia e fieno.
    Sunt excelente in combinatie cu sos Alfredi si sosuri cu ficat.

    Paste scurte

  • paste de forme speciale: conchiglie, farfalle, gnocchi, fusilli, strozzaproti, gemelli, casareccia, lumache, orechiete, radiatori.

    Se potrivesc cu sosuri cremoase, cu somon sau pui.

  • paste tubulare: penne, garganelli, elicoidali, cavatappi.

    Se prepara cu sosuri all arrabbiata, prosciutti si sosuri pe baza de asparagus.

    In varianta maccheroni rigati, maccheroni, rigatoni, gigantoni se combina cu sosuri ragu, sosuri pe baza de branza ricotta, de legume, in special ardei.

  • paste pentru supe: quadrucci, orzi, risoni, alfabetini, farfarelline, maltagliatti, conchigliette, lumachine, anelli rigati, tubetti.

  • pasta speciale: tortelloni, pansoti, tortellini, cannelloni, ravioli, raviolini, lasagne.
    Acest sortiment reprezinta pastele cu diverse umpluturi de branza, carne, legume.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.38
    (1863 voturi)
    14969 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!