Sos vinaigrette, clasic pentru salate si legume

10 Nov 2006 00:00
Salatele si preparatele din legume sunt mai picante si castiga un plus de savoare daca le adaugam sosul potrivit, precum clasicul sos vinaigrette.

Reteta de sos vinaigrette se bazeaza pe amestecul de ulei, otet si verdeturi diferite. Aroma sosului depinde de potrivirea atenta ingreienteor din care este format. Proportia clasica este: 3 parti ulei si o parte otet. Otetul poate fi inlocuit cu suc de lamaie, folosind 4 parti ulei la o parte suc de lamaie.

Se pot crea mai multe variante de sosuri vinaigrette, potrivind bine ingredientele, rezultatul fiind oricum un sos delicios:

Sos vinaigrette cu verdeturi

Inlocuiti otetul de vin rosu cu un otet cu verdeturi, ca cel cu tarhon, apoi adaugati 4 linguri de verdeturi tocate, cum ar fi patrunjel, coriandru, busuioc, cimbru sau tarhon. Serviti-l cu salata verde, salata de paste fainoase sau cu salata de cartofi.

Sos vinaigrette cu fructe

Adaugand fiecare ingredient pe rand, amestecati 3 linguri ulei de masline, 3 linguri otet de zmeura, 4 linguri smantana si o lingura de zahar intr-un castron mai mare. Bateti bine compozitia dupa adaugati fiecare ingredient. Folositi-l cu carne rece, salate, legume sau cu peste.

Sos vinaigrette cu nuci

Inlocuiti uleiul de masline cu ulei de nuci sau alune, apoi adugati in final 2-3 linguri de nuci taiate fin. Merge bine cu salate verzi, salate cu carne sau cu legume, cum ar fi morcovii sau cartofii.

Sos vinaigrette italian

Inlocuiti otetul de vin rosu cu otet balsamic, apoi adaugati 3 linguri de busuioc tocat proaspat, chiar inainte de a termina prepararea sosului.

Cateva trucuri pentru prepararea acestui sos vinaigrette:

  • Puteti prepara vinegreta intr-un borcan cu filet la temperatura camerei timp de o saptamana.
  • Agitati bine borcanul sau bateti cu telul din nou inainte de folosire.
  • Vinegreta poate fi facuta si intr-un borcan. Puneti pur si simplu ingredientele intr-un borcan cu filet si agitati-le pana se amesteca.
  • Cautati in magazine specialitati cu otet (cu tarhon de exmplu).
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.42
    (1500 voturi)
    7546 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!