Ghimbir, condimentul iubirii
17 Aug 2006 00:00

Din vremurile antichitatii greco-romane mirodeniile si-au gasit drumul lor din India spre Europa. Ele veneau pe mare pana la legendarul regat Saba (Yemenul de azi), iar de acolo, cu caravanele, prin pustiurile Arabiei, la Alexandria. In Evul Mediu, Venetia a luat locul Alexandriei, in Europa, produsele aromatice erau pretuite in aur.
Cele mai apreciate mirodenii sunt aduse din tarile calde. Patria celor mai multe plante aromatice este Asia musonica, numita pe drept cuvant de primii calatori "Tara mirodeniilor".
Cornul de cerb
Ghimbirul este un condiment obtinut din radacina cu tuberculi a plantei Zingiber offcinale, care creste in padurile tropicale ale Asiei de sud. Mirodenia are o nota usor muscatoare si fierbinte, aroma ghimbirului este bogata, dulce, calda si lemnoasa.
Numele de ghimbir provine sanscrita, care inseamna in "forma de corn", datorita asemanarii cu un corn de cerb. Datorita moleculelor aromatice pe care le contine ghimbirul si-a castigat de secole reputatia de planta afrodisiaca pentru virtutile sale tonifiante, siropul de ghimbir fiind un puternic dinamizant al functiei sexuale.
Istorie si legenda
Ghimbirul a fost cultivat prima oara de chinezi si de indieni, este este o planta cunoscuta din timpuri stravechi, originara din India si adusa in Europa in perioada cruciadelor.
In secolul al XV-lea, turta dulce presarata cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire si respect. In secolul al XIX-lea, ghimbirul se punea, de obicei in bere pentru a da un gust mai aromat. In secolul al XIX-lea, in carciumile englezesti se obisnuia sa se tina sub tejghea un borcanel cu ghimbir, pentru aromatizarea bauturilor, din aceasta practica rezultand berea de ghimbir. Berea de ghimbir devine apoi foarte populara si in America, dar popularitatea ei scade in timpul prohibitiei, cand incepe sa fie tot mai diluata. In timp berea de ghimbir a ramas o bautura nealcoolica, care in zilele noastre a cazut in anonimat.
Virtuti terapeutice
Abia la inceputul anilor 1980 cercetatorii occidentali s-au preocupat cu seriozitate de virtutile terapeutice ale rizomului (radacina) de ghimbir.
Rizomii aromatici ai ghimbirului sunt folositi atat in alimentatie cat si in medicina.
Dar ghimbirul poate ajuta si la raceli, datorita aromei sale fierbinti. Adaugati putin praf de ghimbir intr-o cana de lapte cald si veti vedea ca amestecul este un remediu eficient contra racelii.
Ghimbirul a cucerit mai intai bucataria europeana, ca si condiment picant, apropiat de piper, apoi a patruns in cosmetica si mai nou este utilizat in scopuri terapeutice.
Principalii producatori de ghimbir:
Mod de folosire
Daca nu aveti la dispozitie ghimbir proaspat, puteti folosi, pentru orice reteta ghimbir macinat, in forma de praf.
In mod traditional, ghimbirul este folosit la turta dulce, bere de ghimbir, fursecuri si preparate culinare asiatice din peste, pui...
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice

Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos

Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe

Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat

Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol

Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete

Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.

Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:

Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!

Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!

Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.