Cuisoare pentru mirodenii

04 Iul 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Arborele de cuisoare (Eugenia caryophyllata) este un arbore vesnic, ruda cu mirtul. Florile au un caliciu cilindric, de culoare rosie-purpurie, cu patru lobi si o corola roz-alba.

Mugurii florali se usuca si se valorifica sub numele de cuisoare, nume justificat de infatisarea acestora.

Enciclopedia curiozitatilor naturii de Tudor Opris
EFECT: Afrodisiac, calmant, antidepresiv.
RECOMANDARI: Benefic pentru digestie, colici, stari de voma, reumatism, artrita, astm, bronsita, raceala, gripa, pneumonie, dureri de picioare.
ACTIUNE: Creste pofta de mancare. Alunga tantarii.
PSIHIC: Alunga melancolia si oboseala, induce pasiune si senzatia de protectie. POSIBIL: Atrage norocul la bani si in dragoste.

Istorie cu cuisoare
Cuisoarele sunt originare din insulele Molucce, care acum parte din Indonezia. Ele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, mai ales de catre populatiile din zonele calde. La inceput cuisoarele nu erau folosite la prepararea alimentelor ci in medicina.
Astfel cuisoarele au fost folosite ca medicament in China, inca din anul 3 i.Hr. Demnitarii care il vizitau pe imparatul chinez trebuiau, inainte de a intra la acesta in audiente, sa mestece cuisoare, atat pentru improspatarea respiratiei, cat si pentru a elimina eventualele ganduri malefice. De asemenea, mumiile vechilor egipteni erau impodobite cu margele de cuisoare in procesul de mumificare. In secolul VI Alexandru din Thales si alti medici romani prescriau ca medicament cate 5/8 cuisoare. Populatia din insulele Moluce avea obiceiul sa planteze cate un arbore de cuisoare de fiecare data cand se nastea un copil. Ei credeau ca soarta copacului era strans legata de soarta copilului. Daca, la vremea potrivita, copacul inflorea, era un semn bun pentru destinul acelui copil. In 1816, olandezii au provocat incendii care sa distruga arborii de cuisoare si sa le creasca pretul. Indigenii s-au revoltat si au provocat o batalie care a schimbat pentru totdeauna climatul si politica din zona.

Legende despre cuisoare
Primele referinte la cuisoare se gasesc in literatura orientala din perioada Han, din china, unde mirodenia era cunoscuta "condimentul limba de pui". Incepand din secolul al VIII-lea, cuisoarele devin una dintre principalele mirodenii din comertul european. Cand au fost descoperite pentru prime data in padurile de cuisoare din indonezia, toata lumea a fost fermecata de parfumul si de frumusetea acestui arbore tropival care "trebuia sa vada mereu marea" pentru a creste.

Razboiul mirodeniilor
Odinioara, cuisoarele la fel ca si celelalte mirodenii, erau foarte scumpe si au jucat un rol important in istoria universala. In Europa si in insule se purtau razboaie pentru dreptul de a comercializa cuisoare, o afacere foarte profitabila pe atunci. Mai intai Portugalia, apoi Spania, Anglia, Olanda si in cele din urma statele unite ale Americii au intrat intr-una din cele mai fascinante competitii din istorie. In decursul a aproape 400 de ani, marile puteri vestice s-au intrecut pentru a conrala tarile producatoare de mirodenii. Istoria ne arata ca tara care a controlat comertul cu mirodenii a fost cea mai bogata si cea mai puternuca din lume. Desi astazi din fericire aceste plante aromatice nu mai sunt atat de scumpe ca pe vremuri, regula traditionala se pastreaza.

Cuisoarele prin lume
Arborele de cuisoare are o coroana bogata, cu frunze aromate. Pana in secolul al XVIII-lea arborele de cuisoare era cultivat exclusiv in aceste insule. Francezul Pierre Poivre, care a adus scortisoara din insulele Seychelles, a adus si seminte de cuisoare in Mauritius si a inceput cultivarea lor. Copacii s-au adaptat repede aici, inflorind si dand roade bogate. in continuare, arborele de cuisoare a fost cultivat si in Zanzibar, si in Pemba, pe coasta de est a Africii. Aceasta regiune este in prezent prima in topul producatorilor de cuisoare. Arborii de cuisoare ajung pana la 12m inaltime. Mugurii neinfloriti ai arborelui sunt recoltati numai dupa ce arborele atinge varsta de 6-8 ani. Recolta poate varia de la an la an, in unele cazuri fiind abundenta, alteori extrem de saraca. Cuisoarele sunt culese cu mana, pentru a nu se deteriora. Din mugurii roz care nu sunt culesi rasar floricele mici si mov. Mugurii prind o culoare maro inchis cand se usuca. Procesul de uscare nu trebuie grabit, altfel cuisoarele devin prea uscate, fragile, vestejite si umflate.
Desi Indonezia este cel mai mare producator de cuisoare, Zanzibar si Madagascar sunt principalii exportatori, cuisoarele din Madagascar sunt considerate de calitate fata de celelalte.

Cuisoarele in gastronomie
Bunicii nostri foloseau cuisoarele impotriva durerilor de dinti. Astazi, eugenolul care este extras din cuisoare se foloseste la fabricarea pastei de dinti si a altor produse cosmetice. La fel, uleiul eteric de cuisoare, continand eugenol, este folosit in practica dentara.
Cuisoarele au fost incluse in multe amestecuri de condimente, inclusiv in clasica combinatie chinezeasca de 5 condimente, in multe din sosurile picante orientale si indiene. In Europa se foloseste ca si condiment la muraturi, la vin fiert si la prepararea painii si a altor produse de patiserie. Cuisoarele intregi se folosesc pentru a da savoare pestelui fiert si sosurilor. Reprezinta o excelenta garnitura pentru sunca fiarta si jambon.
De asemenea cuisoarele sunt una din plantele dezinfectante cele mai puternice de pe pamant. O singura cuisoara pusa, de exemplu, intr-o fiertura de carne ii va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore.

Cuisoarele sunt deseori asociate cu merele. Merg in excelenta combinatie cu sosurile de mere, tartele, placintele si budincile pe baza de mar. Sunt folosite, de asemenea, pentru a condimenta prajiturile, biscuitii, turta dulce si orice tip de budinca.
Praful de cuisoare confera un gust picant turtei dulci, prajiturilor, sucului de mere, brioselor si altor dulciuri. Este un ingredient al sosurilor si cocktailurilor.

Pentru depozitare este recomandat sa cumparati cuisoare intregi, nefaramitate sau zdrobite. Acestea trebuie pastrate intr-un loc racoros, ferite de lumina puternica. Daca doriti sa cumparati pudra gata macinata, este recomandat sa cumparati in cantitati mici, cat folositi o data, pentru ca aroma si culoarea se pierd foarte repede. Daca tineti cuisoarele intr-un loc cald, puteti obtine din ele eugenol (ulei de cuisoare).

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.42
(1619 voturi)
8729 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!