Condimente in loc de sare

21 Feb 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Orice bucatar stie ca uneori, folosind anumite adaosuri nu mai este nevoie sa se puna sare in mancare, gustul acesteia fiind inlocuit cu altul mult mai placut.

Aceste adaosuri nu sunt altceva decat bine-cunoscutele si apreciatele condimente, ingrediente de nepretuit in bucatarie.

In arta culinara exista si numeroase tehnici culinare prin care se poate da gust mancarii si in lipsa sarii.

Astfel, chiftelele (de carne, cartofi sau de zarzavat) dupa ce s-au preparat nu se prajesc pe plita in untdelemnul incins, ci se dau la cuptor, intr-o tava numai unsa cu ulei sau unt; cand s-au prajit pe o parte se intorc sa se rumeneasca si pe partea cealalta, iar friptura pusa la cuptor cu unt si putina apa, in care s-a pus chimen sau cimbru este cu mult mai gustoasa decat un rasol fiert in apa simpla si la fel de dietetica.

Otetul adaugat in diferite salate (de ardei copti, de castraveti), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde).

Sucul de lamaie pus in supe, ciorbe (greceasca), salata (de cruditati, de conopida, etc.).
Borsul adaugat in ciorbe, pe langa gustul agreabil, aduce si o cantitate importanta de vitamine din complexul B.

Boiaua dulce obtinuta prin macinarea ardeiului, da gust si culoare, in acelasi timp, unei game largi de preparate culinare.

Usturoiul (verde sau uscat) taiat marunt si stropit cu otet poate fi servit cu fasole verde, sub forma de salata sau cu rasol de vaca. Sub aceasta forma, alimentele sunt ingerate cu placere, chiar in lipsa sarii.

Ceapa intrebuintata frecvent la prepararea sosurilor.Pentru a indeparta substantele iritante din compozitia ei, ceapa se fierbe si se lasa la scurs. Astfel preparata, ceapa nu este daunatoare organismului si inlocuieste gustul sarat cu cel dulceag-aspru al mancarurilor din care sarea de bucatarie lipseste sau este in cantitati reduse.

Hreanul ras si oparit sau ras si stropit cu otet de fructe, servit cu un rasol de vaca sau pasare, ii confera acestuia un gust agreabil fara a mai fi nevoie de sare.

Chimenul pisat si trecut prin sita da gust deosebit de placut cand este adaugat in supe (supa de chimen cu crutoane), in salate de cruditati sau in diferite sosuri. De asemenea, poate inlocui sarea in mod placut si poate aromatiza o farfurie de legume fierte.

Enibaharul (piperul de Jamaica) da un gust astringent datorita taninului care se gaseste in cantitate mare.

Cimbrul imbunatateste mult gustul preparatului cand este presarat peste friptura la gratar si carnea fiarta inabusit sau cand este pus in tocatura, ca si in diferite budinci, cartofi "au gratin", musaca, pateuri cu carne sau cu branza de vaci. De asemenea, are acelasi efect gustativ placut si daca este adaugat peste legumele fierte sau salate.

Leusteanul spalat si taiat, adugat in ciorbe, borsuri, etc., le confera o aroma deosebit de placuta.

Patrunjelul verde este folosit cu succes in bucataria moderna, satisfacand gusturile cele mai rafinate, aromatizand fripturile, borsurile, salatele, sosurile, etc.

Tarhonul se adauga in supe, sosuri sau in salate de cruditati.

Mararul cunoscut si utilizat in arta culinara de catre vechii egipteni se poate folosi la tocaturi (perisoare, chiftele, rulada), la diferite sosuri (sos de marar format dintr-un sos alb la care se adauga marar), ca si la prepararea conservelor (muraturilor).

Foile de dafin adaugate in sosuri (de rosii, de bulion) dau gust si aroma placuta multor mancaruri ca de exemplu: tocanita de cartofi, mancare de varza, sarmalute, peste la cuptor, etc.

Scortisoara si cuisoarele (pisate si cernute) sunt condimente aromate care inlocuiesc gustul sarii, cand sunt intrebuintate in patiserie, in sosuri (marinate), fripturil de asemenea, confera un gust particulat deosebit de agreabil vinului fiert.

Toate condimentele se adauga numai dupa ce mancarurile au fost fierte, deoarece numai la o temperatura inferioara celei de fierbere se elibereaza principiile active organoleptice.

Dar, pentru a da gust mancarurilor, chiar si in lipsa sarii, se folosesc si foarte multe legume si char fructe ca: rosii, ardei, radacinoase, mere, visine, struguri si corcoduse verzi, necoapte, etc., folosite ca atare, in diferite salate de cruditati sau fierte, inabusite, adaugate in ciorbe, borsuri.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.52
(1590 voturi)
7883 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!