Branza si vinul - In cautarea echilibrului perfect

21 Iul 2006 00:00 Autor: Valentin Ceafalau
Branza si vinul s-au aflat intodeauna in varful piramidei culinare, avand foarte multe lucruri in comun. Asemanator vinului, branza este produsul unei fermentatii, proces ce creaza ceva cu totul si cu totul diferit si mult mai complex decat produsul de baza.

La fel ca vinul, branza trece printr-un proces de maturare pana cand atinge perfectiunea calitativa, ca apoi sa coboare pe o panta descendenta. De asemenea, branza este produsa intr-o larga paleta de tipuri, fiecare dintre ele purtand propriile caracteristici.

Franta, Italia, Spania, ca si alte tari producatoare de brannzeturi au o legislatie care protejeaza denumirea de origine pentru acest produs. Astazi, branzeturile de calitate pot fi gasite mult mai usor. Astfel, versiuni excelente ale "tipurilor clasice" precum Roquefort sau Parmigiano-Reggiano sunt suplimentate pe piata de varietati mult mai obscure. Procesul de fabricare a branzeturilor variaza de la producator la producator, insa in mare se urmaresc aceleasi etape de fabricare.

Laptele este pus la acrit, apoi se adauga cheagul pentru a separa produsul solid de zer. Dupa ce este scurs zerul, casul este presat sau prelucrat la caldura pentru a se elimina surplusul lichid - cu cat este eliminat mai mult surplusul lichid, cu atat creste densitatea branzei. Procesele de sarare, spalare si conturarea formei branzeturilor se pot realiza in diferite moduri, insa ele au o mare contribuite la definitivarea texturii si aromei finale. Ultima etapa a acestui proces este maturarea care, potrivit celor mai multi dintre producatorii de branzeturi, este cel mai important pas, deoarece in aceasta faza se definitiveaza caracteristicile esentiale ale branzeturilor.

Foarte multe persoane considera ca aromele branzeturilor cu mucegai poate fi combatute cu vin sec. Cremozitatea acestor branzeturi poate parea dura alaturi de vinurile rosii. Vinurile dulci reprezinta raspunsul. Un vin Sauternes merge perfect alaturi de Roquefort si un vin de Porto alaturi de branza Stilton. Aroma de fucte uscate (nuci, migdale) data de baric acestor vinuri este mult mai evidenta atunci sunt insotite de branzeturi cu mucegai.

Branzeturi iuti

Consumarea unor asemenea branzeturi este o adevarata aventura pentru simturi, singurele vinuri care pot tine pasul cu acestea fiind vinurile fortificate sau cel foarte dulci. Un vin Sherry poate strabate profunzimea aromei unei branze Livarot sau a unei Muenster maturate, pe cand bogatia aromatica a unui Sauternes sau a unui vin de Tokaji se poate asorta cu aroma patrunzatoare a unei Epoisses sau Stanser Scafchase. Branzeturile iuti cu condimente, piper sau afumate pot fi foarte greu asortate cu vinurile. Cu toate aceastea branzeturile iuti cu ciuperci sau cu trufe pot sta confortabil alaturi de vinuri albe precum Savennieres, vinurile de Burgundia sau de Rhones.

Branzeturile de capra

Branzeturile de capra, in special cele tinere, acide, indeamna catre vinurile tinere, pline de vioiciune, precum Sauvignon Blanc. Cele mai dure, maturate, precum Pecorino, au o afinitate pentru vinurile rosii "pururea tinere" precum Sangiovese sau Zinfandel.

Cascavalurile

Branzeturile de acest fel se potrivesc cu o mare varietate de vinuri - rosii si albe. Consitenta lor ferma nu lasa postgustului acel caracter gras, cateodata neplacut, iar profunzimea lor, aromele mult mai mature, le transforma in companioanele perfecte pentru vinurile rosii, complexe. Cascavalurile reprezinta alegerea perfecta pentru a termina o sticla de vin rosu, ramasa in urma unei "curse mai lungi".

Branzeturi moi

Textura moale acestui tip de branzeturi pot face ca un vin rosu sa para subtire, si totodata dur, insa explozia unui vin de Champagne completeaza aceste branzeturi perfect. De asmenea, un Riesling voios, aromatic se poate descurca cu brio alaturi de branzeturile moi, mai ales daca este vinificat demidulce.

Sursa: www.vinul.ro

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.55
(1612 voturi)
5511 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!