Deliciile din ceasca de cafea

26 Aug 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Oricui ii face placere sa stea cu prietenii la vorba si sa savureze in acest timp aroma si savoarea acestei bucurii din ceasca care este cafeaua.

Cafeaua turceasca, expresso, frape sau capuccino, fie si o cafeluta la filtru, toate sunt irezistibile. Daca mai e vorba si de o cafea buna, aromata, e din ce in ce mai greu sa te abtii.

In zilele toride un cafe frape pe o terasa retrasa poate fi tot ce iti doresti, iar dimineata, cand de abia deschizi ochii, o cafea proaspata este exact ceea ce ai nevoie ca sa te hotarasti sa te dai jos din pat.

Cu prietenii stai de vorba la o cafea si tot asa, daca te gandesti cu atentie la momentele unei zile, ele sunt marcate intr-un fel de bautura miraculoasa, care iti face in permanenta cu ochiul din cana preferata.

Pe langa gustul si mirosul imbietoar, cafeaua este pentru multi un adevarat ritual, de la preparare pana la cum, cand si unde o servesti, fiecare are un fel de cafea preferat.


Espresso defineste o modalitate de a extrage aroma din boabele de cafea, pentru a pastra ce e mai select, folosind apa care nu a ajuns la punctul de fierbere si presiunea aerului. In general, cuvantul "expresso", aflat la originea numelui acestui tip de cafea, denumeste ceva rapid, iute.
Espresso este denumita acea cafea mica, foarte concentrata, care nu se bea cu lapte, dar care poate fi servita cu un paharel de apa plata.




Espresso dublu are aceeasi consintenta si savoare, dar este servita intr-o cantitate dubla. Este recomandata adevaratilor bautori de cafea, si nicidecum celor care au probleme cu inima, tocmai datorita continutului mare de cofeina.




Espresso lung este de fapt un espresso mic, intr-o ceasca medie, completat cu apa. In unele locuri este servit deja amestecat cu apa, dar puteti avea surpriza sa fiti servite cu o ceasca plina pe jumatate, alaturi de care veti primi un paharel cu apa plata. Astfel, puteti face combinatia singure, ajungand la o compozitie care sa fie pe placul vostru.




Daca este servita adesea cu lapte, pentru a taia si mai mult din tarie. Aceast tip de preparare al cafelei este des intalnit si sub denumirea de Cafe macchiato.
Cu siguranta aceste patru tipuri de cafea, "alfabetul cafenelelor" va sunt bine cunoscute. Pentru ca savoarea sa fie maxima, localurile de "fite" se intrec in alegerea producatorului.

Pe piata romaneasca au aparut in ultimul timp prestigioase firme producatoare de cafea, fiecare cu un material de desfacere din ce in ce mai atractiv:
  • pliculete de zahar;
  • cutiute cu lapte condensate;
  • piscoturi pentru cafea
  • servetele deosebite
  • firmele luminoase
  • tipuri de espresoarele.

    In meniurile stralucitoare si bogate in sortimente veti gasi cu siguranta si o gama variata de cafele speciale, avand in compozitie de cele mai multe ori un espresso mic, ca baza, si alte cateva ingrediente, in functie de situatie. Printre cele mai apreciate sunt:

    Cappuccino (1/3 de espresso cald si 2/3 de spuma de lapte si frisca).
    Cafea in trei culori (espresso mic, topping de ciocolata, lapte si spuma de lapte);
    Irish Coffe (espresso mic, whisky );
    Honney Bunny Coffe (espresso mic, miere de albine), dar si multe altele.

    Oricum indiferent de reteta fie ca e preparata la filtru, espresor sau la ibric, importanta este starea de bine pe care ti-o poate induce savurarea unei simple cesti de cafea. Cafeaua trebuie gandita ca o licoare pretioasa, de care sa ne bucuram in doze mici, la care conteaza mirosul si gustul, dar si mai mult conjunctura, pentru ca asta face diferenta.
    Pentru exemplificare incercati retetele de cafea propuse pe site-ul de gastronomie la sectiunea: Cafele delicioase.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.46
    (3024 voturi)
    14221 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!