Cele mai dulci Madlene

28 Mai 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Numele acestei prajiturele simple este foarte celebru, pentru ca porneste de la versiunea franceza a numelui Mariei Magdalena, una dintre persoanele care au crezut cu putere in misiunea lui Isus Hristos si careia, de altfel, Isus i s-a aratat pentru prima data dupa Inviere.

Madlena este un produs de patiserie creat in Franta, si legate de numele ei exista doua legende care incearca sa explice cine si cum a inventat madlenele. Oricat ar fi de diferite insa, ambele au un punct comun. Se situeaza geografic locul lor de nastere, in micul orasel francez Commercy, din regiunea Lorena.


Prima varianta
Prima legenda spune ca, in secolul al XVIII-lea, maicutele de la Manastirea Maria Magdalena obisnuiau sa prepare in mod curent astfel de prajiturele. In timpul Revolutiei Franceze, multe dintre manastiri au fost inchise, printre ele aflandu-se si cea din Commercy.

In aceasta situatie, maicutele au fost nevoite sa vanda reteta patiserilor din oras. Madlenele incep sa se vanda in cutii ovale, devenind in scurt timp una dintre specialitatile oraselului.

A doua varianta
Este legata de pasiunea culinara pentru deserturi a regelui Poloniei, Stanislas Leszcznski, socrul lui Ludovic al XV-lea. In 1775 regele are ocazia sa guste prajitura facuta de o taranca din oraselul Commercy, din Lorraine, pe nume Madelaine.

Regele este incantat mai intai de aceasta, apoi de creatia ei, asa incat a botezat prajitura dupa numele ei, lansand-o apoi la curtea regala de la Versailles. Marie, fiica lui Stanislas si nevasta lui Ludovic, preia reteta prajiturii si o face celebra la curte, la Paris.

Varianta In cautarea timpului pierdut
Dar cel care face cu adevarat celebra Madlena este Marcel Proust, scriitorul care a dominat romanul francez al secolului XX. Chiar daca n-ai mancat niciodata o madlena, macar ai citit despre ea, pentru ca Marcel Proust si capodopera sa au facut posibil acest lucru.

Pentru el micuta Madlena inseamna regasirea trecutului cu toate bucuriile si placerile marunte.



Amintirile de demult sunt trezite la viata de aroma si de gustul unei bucatele de madlena inmuiata in ceai. Calatoria spre copilarie porneste de la gustul si de la aroma decoctului de iasomie preparat de matusa sa, continua cu imaginea casei verzi unde se afla camera ei, cu trandafirii ce s-au catarat nestavilit pe pavilionul din curte, construit special pentru parintii lui.



De la statutul de banale prajiturele, madlenele au urcat rapid pana la cel de vedeta. Cateva randuri, foarte bine scrise, ce-i drept, au fost necesare pentru ca tuturor sa le fie familiare.
Incearca reteta de a prepara Madlene delicioase.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.30
(1776 voturi)
8713 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!