Stilul Thai, un stil culinar in voga

22 Nov 2006 00:00
Bucataria thailandeza este renumita pentru ca satisface gusturile gurmanzilor rafinati din toata lumea. Preparatele thailandeze sunt delicioase, dar infernal de picante.

Cu toate acestea datorita condimentelor folosite, in special ardei iuti intregi, ghimbir, lamaie verde, busuioc, coriandru, betisoare lemon grass, lapte de cocos, muguri de bambus, menta, usturoi, otet balsamic...bucatria thailandeza este foarte sanatoasa. Ea elibereaza caile respiratorii si stimuleaza activitatea intestinala.

Bucataria Thai a devenit in ultimii ani una din preferatele tuturor, stilul thai fiind acum unul din stilurile cele mai in voga.

Unul din cele mai distincte aspecte ale acestei bucatarii este utilizarea plantelor si condimentelor, in combinatii fanteziste si incendiare.

Bucataria thailandeza este un amestec de influente gastronomice din Malaezia, China, Birmania si Laos. Rezultatul fiind un sir de preparate delicioase si usoare, aromatice si bine condimentate. Aici nu exista o ordine a felurilor de mancare-toate mancarurile se pun pe masa si fiecare se serveste dupa cum are pofta.

Referitor la condimente, unele dintre felurile de mancare thailandeze sunt foarte iuti, dar asta nu inseamna ca toate sunt la fel.

Plantele au si un rol terapeutic pe langa cel de a furniza gustul si aroma bucatelor. Felurile de mancare in bucataria thailandeza sunt pregatite din ingrediente proaspete, fara grasimi, de aceea putem spune ca bucataria thai este una din cele mai sanatoase din lume.

Arta culinara thailandeza s-a dezvoltat odata cu aparitia ustensilelor moderne de bucatarie, dar unele metode de a gati mancare thailandeza au ramas aceleasi ca in trecut.

In mod normal thailandezii prajesc pe gratar carnea si pestii de mare proaspeti si ii mananca cu un amestec subttire cremos care are o aroma dulce-acrisoara.

O metoda populara de a gati este salata "Yam". Salata thailandeza difera de cea vestica, pentru ca sosul thailandez nu contine grasimi in ingredientele sale. Se adauga pur si simplu o portie de condimente sarate precum sos de peste cu sare, suc de lamaie, chili si uneori usturoi si salata si se amesteca.

Se pot face diverse feluri de mancare cu salata thailandeza fie salata din creveti, din porc, din papaya, salata de vita si asa mai departe.

Inainte, thailandezii foloseau la fierberea mancarii oale din lut. De asemenea, foloseau aceleasi oale la gatitul orezului si a variatelor feluri de supa.

Mancarurile gatite cu curry de astazi sunt mult diferite de cum erau candva, fiindca vechii thailandezi nu foloseau lapte de nuca de cocos in acele supe condimentate. In trecut laptele din nuca de cocos era folosit doar la desert si la anumite feluri de mancare. Acum este un ingredient important, la fel ca zaharul de palmier si faina de orez.

Arta de a gati mancarea thailandeza a evoluat in contact cu influentele culturale ale altor tari, in special China si Europa de Vest. O parte din chinezi au migrat in Thailanda. Ei au adus cu ei cultura lor gastronomica si au dezvoltat generatii dupa generatii propria mancare, care a devenit mai tarziu parte a bucatariei thailandeze.

Thailandezii au adoptat din bucataria chinezeasca o metoda rapida de prajire si au creat multe sortimente de antreuri prajite prin agitare in meniul lor.

O alta influenta se reflecta in folosirea pe scara larga a taiteilor in retetele thailandeze. Taiteii thailandezi au un gust dulce, sarat si uneori condimentat. Un fel special sunt taiteii crocanti.
Odata cu sosirea lor, portughezii au introdus ouale in ultimul fel de mancare. Astfel ca, desertul portughez facut din sirop de zahar si galbenusuri de ou este bine cunoscut pana in ziua de azi.

Bucataria vestica a avut si ea, o puternica influenta. Unele restaurante de stil vechi care servesc mancare thailandeza au in meniu si mancaruri gatite prin inabusire. Exista si deosebiri. Vesticii mananca mancarea cu paine si cartofi, care contin amidon. Thailandezii mananca mancarea cu orez.

Folosirea alunelor si a nucii de cocos in mancarurile gatite cu curry este si ea tipic thailandeza. Ierburi distincte se amesteca cu acreala picanta a lamaiei proaspete sau cu dulceata placuta a zaharului de palmier.

Mancarea thailandeza este usoara, iar mirosul ei se simte cu mult inainte ca mancarea sa ajunga pe masa. Ierburile si mirodeniile folosite drept ingrediente sunt mult mai aromate decat cele vestice si fiecare fel de mancare thailandez are un buchet diferit.

Un alt aspect important este ospitalitatea si prietenia, placerea de a manca alaturi de cunoscuti. A imparti masa cu cineva este un moment important din zi pentru orice thailandez, iar mesele sunt rareori luate de unul singur. Acesta este si motivul pentru care in general toate felurile de mancare sunt servite in acelasi timp.

Iar fiecare platou are alaturi o lingura folosita, pentru ca fiecare participant sa se poata servi si sa-i poata servi si pe ceilalti.


Varietatea preparatelor

Gustari
Acestea pot fi consumate independent sau ca garnitura. Traditional cele mai preferate gustari sunt galustile, frigaruile, taiteii prajiti cu sos dulce si iute si pachetelele de primavara.

Sosurile de chillii
de obicei servit cu legume, carne sau peste, aceste sosuri sunt versatile. Pot fi un fel principal, sau o garnitura, poate fi adaugat intr-o tigaie cu orez prajit pentru aroma sau poate fi folosit pur si simplu pentru a asezona cipsurile.

Salate
Salatele thailandeze numite yam sunt acrisoare, dulci, sarate.

Supe
supele thailandeze sunt fie iuti si fierbinti, fie simple si moderate ca iutime. Acestea nu sunt servite ca primul fel ci impreuna cu celelalte feluri si se pot adauga linguri de supa peste castronul de orez la fel cum se procedeaza si cu celelalte.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.61
(1702 voturi)
9798 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!