Redescopera brandul national: mamaliga

06 Apr 2012 19:10
National Geographic Romania si Boromir au realizat in premiera povestea mamaligii.

Mamaliga a fost readusa in atentie intr-o atmosfera autentic romaneasca, in cadrul unui eveniment dedicat organizat la Clubul Taranului, din cadrul Muzeul National al Taranului Roman unde a fost lansat si numarul de aprilie al revistei National Geographic Romania. Pe fondul muzicii traditionale romanesti asigurata de Taraful de la Marsa, cei peste 200 invitati au degustat mamaliga in combinatie cu lactate si alte mancaruri traditionale. Artistul plastic Lucian Muntean a realizat pentru eveniment o expozitie in acuarela care a avut ca tema principala mamaliga.

Esenta a multor aspecte legate de istoria, cultura si chiar filozofia noastra, dar si obicei culinar marginalizat in ritmul alert al vietii actuale, mamaliga merita mai multa atentie. Pornind de la aceste idei a fost realizata si povestea acestui brand national, expusa pe larg intr-un articol omonim din editia de aprilie a revistei National Geographic.

Pare ca vremea mamaligii clasice a trecut, dar ceaunul aburind ne-ar putea aduna in jurul sau asa cum facea odinioara, pentru o ora de pace si comuniune familiala.

Desi preparate culinare asemanatoare se intalnesc in toate culturile latine, din Italia pana in Argentina, mamaliga este un adevarat brand national, nascut la inceputul secolului XVII.

Gestul simplu, de a rasturna o mamaliga in mijlocul mesei, filmat si fotografiat azi de comeseni ca eveniment exotic si festiv, se repeta candva zilnic in casele romanilor. Romanii se definesc ei insisi ca un popor de mamaligari, iar Romania e tara mamaligii. In timpurile actuale, alimentul a ajuns sintagma nationala, dar nu si un brand culinar de succes comercial, declara Cristian Lascu, redactor-sef National Geographic Romania.

Cu toate ca multe preparate noi si-au facut loc in gastronomia moderna, mamaliga simpla sau in diverse combinatii delicioase, insotind lactate, ciorbe si mancaruri din verdeturi, tocanite, peste sau alte tipuri de carne, ramane un preparat autentic romanesc.

Malaiul de calitate contribuie, alaturi de priceperea bucatarului, la realizarea unei mamaligi gustoase. Astfel, in functie de tipul de mamaliga pe care vreti sa il realizati, Boromir va recomanda doua tipuri de malai: malaiul extra si malaiul superior.

Malaiul extra este aspru la pipait, fara aglomerari, de culoare galbena portocalie, cu particule albe. Din acest tip de malai se prepara mamaliga mai moale, rapida, care se pregateste usor.

Malaiul superior este cel folosit in gospodariile taranesti. Este macinat grosier, grunjos, galbui, cu particule albe sau galbene. Din ele se poate pregati o mamaliga tare, care poate fi taiata in bucati, asemenea painii.

Secretele unei mamaligi gustoase

Pentru o mamaliga moale (terci) pune apa la fiert, impreuna cu un praf de sare, la foc mare. Cand apa incepe sa clocoteasca, adauga malaiul extra in ploaie si da focul la minim. Mamaliga se amesteca incet, cu o lingura de lemn, pana cand devine omogena, dupa care se mai lasa cateva minute la fiert, cu focul mai mare. Pentru o mamaliga de doua portii aveti nevoie de 150 g de malai extra si 500 ml de apa.

Pentru mamaliga taraneasca, se pune apa la fiert, iar cand clocoteste se adauga malaiul superior si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 15 – 20 minute. Dupa ce fierbe, se ia de pe foc si se amesteca incet cu facaletul sau o lingura de lemn. Pentru o mamaliga taraneasca de 1 kg aveti nevoie de 300 g de malai si 800 ml de apa.

Stiati ca?

National Geographic este revista oficiala National Geographic Society din 1888 si ocupa locul trei in topul mondial al notorietatii revistelor. Este editata in 33 limbi, plus engleza si este cea mai citita revista din Europa. Are peste 8,200,000 exemplare vandute lunar si peste 60,000,0000 cititori in intreaga lume.

Boromir a contribuit in 2008 la realizarea unui record mondial, prin prepararea celei mai lungi rulade din mamaliga si branza de burduf din lume? Din 500 de kilograme de malai, rulada de 150, 32 m a fost inregistrata de Cartea Recordurilor drept cea mai mare din lume. Evenimentul a avut loc la Turia, in judetul Covasna.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
8.40
(10 voturi)
4009 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!