Aditivii alimentari - un diavol cu chip de inger

22 Nov 2011 12:38
Ne batem cu pumnii in piept ca mancam sanatos. Sau cel putin ca incercam.

Nu ne lipsesc fructele din frigider, nici salatele de pe masa. Insa daca suntem luati la bani marunti privitor la nocivitatea aditivilor alimentari pe care ii consumam zilnic ne cam piere verva.

In parte suntem nevinovati pentru ca nu se spun multe despre ei. Insa in alta mare parte suntem vinovati ca nu ne interesam si preferam oricand dulcele artificial in locul celui natural. Asadar, sa aflam:

Nitratul de sodiu

Este folosit pentru a colora alimentele, pentru a le conserva si a da aroma preparatelor din carne. Este des intalnit in prepararea baconului, a suncii, a hamburgerilor sau a pestelui afumat. El este responsabil de nuanta rosie, puternica, a carnii. Insa este responsabil si de imbolnavirea noastra. De ce anume mai exact?

Mentionam doar cancerul. In combinatie cu temperaturile crescute cauzate de prepararea acestor carnuri la gratar, tigaie, ele se transforma in componenti reactivi responsabili de aparitia primelor celule canceroase.

Monoglutamatul de sodiu

La prima vedere inofensiv, acest aminoacid folosit cu precadere pentru a potenta aroma supelor, a dressingului de salata, la prepararea chipsurilor si a altor preparate chinezesti, este cunoscut drept cauzator major de migrene, ameteli, cauzate de inflamarea terminatiilor nervoase din scoarta cerebrala.

Grasimile de transfer

Atunci cand consumam prajituri din comert nu ne gandim ca pe langa procentul de grasime continut de fiecare prajitura in parte inghitim si multe alte grasimi de transfer, folosite de producatori pentru conservarea unei prajituri cel putin 12 ore la temperatura camerei.

Urmarile? Infarct miocardic determinat de ingrosarea peretilor arteriali sau insificienta renala, determinata de imposibilitatea rinichilor de a elimina in timp util aceste grasimi suplimentare.

Aspartamul

Tuturor ne plac dulciurile, si mai ales dulciurile catalogate drept light, nu-i asa?
Bucurosi ca nu inghitim sute de calorii cu fiecare lingurita de prajitura dietetica sau cu fiecare inghititura de suc, uitam foarte usor de adevaratul pericol din acestea: indulcitorii artificiali, cunoscuti cel mai des sub forma aspartamului.

O combinatie de doi aminoacizi si un metanol, aspartamul este responsabil in mare masura de aparitia celulelor canceroase in organism.

Olestra

Este numele unei grasimi sintetice, folosite foarte des la prepararea chipsurilor de cartofi, al carei rol este de a impiedica grasimile continute de acestia sa fie absorbite de sistemul digestiv.

Urmarile? Cele mai usoare mentioneaza diareea severa, crampele abdominale si flatulentele. Cele severe aduc in discutie afectiunile cardiace si cancerul digestiv.

Nu este bine sa ne batem acum cu pumnii in piept ca orice produs din comert este contaminat si ca intr-un final vom fi afectati cu totii de bolile secolului. Nu este indicat nici sa dam iama in piete si sa cumparam doar fructe si legume de la tarani, pentru ca riscam sa ne imbolnavim de alte afectiuni, mai putin trambitate in presa dar la fel de severe.

Este doar bine sa fim mai atenti la produsele pe care le punem pe masa si sa lasam natura sa ne spuna, din cand in cand, ce are sanatos pentru noi...

Cat de mult ti-a placut acest articol?
7.74
(31 voturi)
4085 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!